Szöul szorosabb együttműködést szeretne a világ több gondjának megoldásában

Szöul szorosabb együttműködést szeretne a világ több gondjának megoldásában

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök szeretne rendszeres háromoldalú párbeszédet hazája, Kína és Japán között a világ több gondjának, válságának megoldására, erről a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) phnompeni csúcstalálkozóján beszélt szombaton. Fumio Kisida japán miniszterelnök pedig arra szólított fel, hogy az ASEAN minden tagországa között legyen szorosabb együttműködés az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetés elhárítására.

Jum Szuk Jol olyan válságokat említett az állam- és kormányfői tanácskozáson a szöuli elnöki hivatal közlése szerint, mint a háborúkból vagy a jogsértésekből fakadók, a klímaválság, és ezek hatása az élelmiszer- és energiabiztonságra. Ő is beszélt az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetésről, amely – mint mondta – nemcsak Dél-Koreát vagy Japánt érinti, hanem az egész nemzetközi közösséget. Az elnöki hivatal közleménye szerint az ASEAN minden vezetője elítélte a találkozón az észak-koreai fenyegetéseket.

Hírdetés

Japán és kínai vezető politikus között 2019 óta ez volt az első találkozó – írta a Kyodo, amely azt is megemlítette, hogy a sajtónyilvános tanácskozáson Li Ko-csiang kínai miniszterelnök megszólalásaiban nem említette Észak-Koreát.

Az ASEAN-nak Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam is tagja. Rajtuk kívül részt vesz még a csúcson Kína, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »