Szöul ismét beszélgetne Phenjannal

Dél-Korea a kommunikációs csatornák helyreállítására szólította fel vasárnap Észak-Koreát.

A szöuli országegyesítési tárca "jelentőségteljesnek" nevezte az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húgának szombati bejelentését, miszerint a két ország bizonyos feltételek megléte esetén konstruktív párbeszédet folytathat a viszony javításáról, ideértve egy esetleges csúcstalálkozó lehetőségét is.

A két szomszédos állam hosszú szünet után júliusban állította helyre a forródrótot Szöul és Phenjan között. Nem sokkal később a phenjani vezetés ismét bontotta a rendszeres kapcsolattartást biztosító összeköttetést tiltakozásul az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok miatt.

Hírdetés

Kim Jo Dzsong szombati nyilatkozatában felszólította Dél-Koreát, hogy "hagyjon fel az igazságtalan kettős mércéivel, ellenséges politikájával (Észak-Koreával szemben), különféle előítéleteivel és ellenséges megjegyzéseivel, amelyek a bizalmat rombolják", amennyiben azt akarja, hogy Észak-Korea reagáljon a kapcsolatok javítását szorgalmazó felszólításaira. Ugyanakkor nem említette a kommunista vezetés legújabb ballisztikusrakéta-tesztjeit, amelyeket Mun Dzse In dél-koreai elnök provokációnak nevezett és megterhelték a két Korea viszonyát.

ENSZ-határozatok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek hordozására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »