Szótár az online sajtó élvezetéhez

Szótár az online sajtó élvezetéhez

A magyar online sajtó saját, különös szóhasználatot dolgozott ki a közéleti jelenségek leírására. Ennek értelmezéséhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbi szószedettel:

aggódik, fenntartásai vannakrettegmegvásárolmegkaparintneheztel, megharagszik, dühös lesz, felháborodikberág; kiakadszóvá tesz, szemére vet, felhánytorgat, felró, bírálja, kikel ellene, támadást intéz ellenebeszól; nekimegy; beleszáll

 hevesen bíráljakeményen nekimegyreagál a bírálatra, védekezikvisszaszólmegrázó, megdöbbentő, lesújtó, elszomorító, szívszorítósokkolónehéz, súlyos, erőteljes, hatásos, nagymértékű, váratlan, meglepődurva; brutálisellenőrizrászáll, vegzál, zaklatkellemetlenkedikaláztévedett, félreértette, rosszul ítélte meg, figyelmen kívül hagytabenéztesokak figyelmét felkelti, érdekes, népszerű, sokan átveszik vagy megosztjákpörög, nagyot pörög, nagyot megysokan foglalkoznak velefelrobban az internetkilátásba helyez, megígérbelengetbeperlikszétperlik, szanaszét perlik, szénné perliktudomást szerzett róla, észrevette, feltűnt neki, szemet szúrt, felfigyelt rákiszúrtaa kormányOrbánéka Nemzeti BankMatolcsyéktetszőleges intézmény(a vezetője)-ékpénzt költ, ráfordítpénzt tol bele, pénzt szór ki, telepumpáltámogatszanaszét támogatbevétele vankaszálnem a javára döntöttekelkaszáltákelvetettékkukáztáka megszüntetéséről döntöttekbeszántották, megölték, kinyírták, kivégeztékműködésképtelenné vált, elromlottlehaltkonfliktus, ellentét, szóváltás, vita, nézeteltérésbalhéromlik az állagarohadmegvertékagyonvertékromlik a forint árfolyamaütik a forintotjavul a forint árfolyama–

Nélkülözhetetlen, de értelmetlen töltelékszavak: mondjuk, simán, amúgy, konkrétan

Abban az országban, ahol Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső írtak újságba, ma ez az online sajtó stíluseszménye: a közönségesség, a nyegleség, a túlzás, a szándékolt durvaság. Ma egy közéleti vita leírása úgy néz ki, mint egy kocsmai verekedésé: X keményen nekiment Y-nak, az visszaszólt, és kitört a balhé. Minden az erőszak körül forog, semmilyen árnyalatnak, differenciáltságnak nincs helye, háború van. Izomagyú szereplők próbálják egymást lenyomni.

Ehhez járulnak még olyan további stílusbravúrok, mint a halálra, a rommá és a hülyére használata: halálra szívatják a feltöltőkártyás mobilosokat, rommá verte a Tények az RTL Híradót, hülyére van adóztatva a magyar.

Példáimat egytől-egyig az Indexből vettem, de ez a stílus megállíthatatlanul terjed: ez a trendi, a menő. Nem csak azért tartom károsnak, mert sivár, igénytelen és uniformizál, teljesen eltérő eseményeket ugyanúgy ír le, hanem azért is, mert az erőszakot normálisnak, mindenhol jelenlévőnek, a közélet természetes velejárójának állítja be.

The post Szótár az online sajtó élvezetéhez appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »