Szórványtalálkozó Oroszfaluban (Százéves a Berecki Református Missziói Egyházközség)

Szórványtalálkozó Oroszfaluban (Százéves a Berecki Református Missziói Egyházközség)

Létrejöttének századik évfordulóját ünnepelte tegnap a Berecki Református Missziói Egyházközség. Ennek keretét a tizenharmadik alkalommal megtartott szórványtalálkozó biztosította. Az eseményre Oroszfaluban telt házas istenházában került sor.

A találkozó szervezésének ötlete Raff Róbert szórványlelkésztől származik, aki a gyülekezethez tartozó tizenöt településről származó hívek számára szervez családias jellegű napot, ami istentisztelettel, úrvacsorával és szeretetvendégséggel van egybekovácsolva. Az idei alkalomra Szőcs László nyugalomba vonult lelkipásztort, volt kézdi-orbai esperest hívták meg igét hirdetni. Raff Róbert Csíkcsicsóban látott hasonló rendezvényt, még abban az időszakban, mikor Sógor Csaba is lelkészi teendőket látott el, s kezdte el a csíki szórványt összeszervezni egy balánbányai rendezvény során. „Akkor nagyon megérintett, amikor én is szórványlelkész lettem, az ötletet gyakorlatba ültettem” – mondotta a lelkipásztor.

Hírdetés

Az istentisztelet elején egyébként Ferenczi László, a berecki Comenius-iskola volt igazgatója elevenítette fel a berecki református közösség történetét, kiemelve annak illusztris tagjait, köszönetét tolmácsolva mindazok számára, akik éltették és éltetik a kis közösségüket.

A 2007-ben első alkalommal Bereckben megszervezett találkozó színhelye azóta Oroszfalu, a létszám változó, voltak több mint 230-an is. A rendezvény jelentősége az összetartozás érzésének az erősítése, hiszen ebben a szórványban négy és húsz közötti a lélekszám az általában 99 százalékban katolikusok által lakott településeken. Érezzék, hogy vagyunk, együvé tartozunk, van egy gyülekezet, amely számon tartja őket is – nyomatékosított Raff Róbert.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »