Szórványban is megmaradni s növekedni – Búcsút ünnepeltek Nagygalambfalván

Szórványban is megmaradni s növekedni – Búcsút ünnepeltek Nagygalambfalván

Búcsút ünnepeltek november 20-án a Hargita megyei Nagygalambfalván. A faluban, amely Székelykeresztúrtól tíz kilométerre keletre, a Nagy-Küküllő partján fekszik, kis létszámú katolikus közösség él. Kápolnájukat egy lakóházból alakították ki, amelyet Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szenteltek. Az ünnepi szentmisén jelen volt a település polgármestere és a református gyülekezet lelkésze is.

Nagygalambfalva – Kányádi Sándor szülőfaluja és végső nyugvóhelye – Székelykeresztúr filiája. A protestáns környezetben igazi szórványként élnek itt a katolikusok. Nagygalambfalva ezzel együtt papot is adott a Katolikus Egyháznak az egykori csíkszeredai főesperes-plébános Borbély Gábor személyében, aki nyugdíjas éveire visszavonult szülőfalujába, s gondoskodott arról, hogy ott miséző helyet alakítson ki.

Borbély Gábor a szocializmus éveiben vásárolta meg azt az akkor még félig kész lakóházat, amelyben a katolikus közösség végül otthonra talált, s ahol szentmise ünneplésére is engedélyt kaptak.

Az elkészült kápolnát 2006-ban Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentelte fel és ajánlotta Árpád-házi Szent Erzsébet oltalmába.

Borbély Gábor – akinek szülei a 20. század első felében Szombatfalváról költöztek a faluba, első katolikus családként – haláláig misézett a kis kápolnában. Jó kapcsolatot ápolt a nagygalambfalvi református lelkipásztorral, aki maga is a falu szülötte, így az ökumenizmus lelkisége is szép lassan kibontakozott a településen.

A falu katolikus közössége idővel növekedésnek indult, s ma már több mint száz főt számlál.

A kápolnát nemrégiben belsőleg felújították és kifestették, itt gyűlt össze a búcsúünnepre november 20-án Nagygalambfalva katolikus közössége vendégeivel.

Az eseményen a település polgármestere és a református gyülekezet lelkésze is tiszteletét tette.

Hírdetés

Az ünnepi szentmisét Ilyés Lehel székelyudvarhelyi segédlelkész mutatta be, aki szentbeszédében Szent Erzsébet életpéldáján keresztül láttatta a mai világot, melyben mindennél nagyobb szükség van a szolgáló, másokért tenni akaró cselekvésre, szeretetre.

Akinek lelkében szeretet van, az a szenvedő betegben is meglátja Krisztust. Akinek nyitott a lelke a jóságra, az a kenyérben is rózsát lát – hangsúlyozta az ünnep szónoka.

A szentmise végén megáldották az oltár elé elhelyezett Erzsébet-kenyereket és -rózsákat, amelyekből mindenki vihetett magával „búcsúfiaként”, s természetesen köszöntötték az Erzsébeteket is.

Bálint István plébános mindazoknak köszönetet mondott, akik imával, kétkezi munkával vagy anyagiakkal hozzájárultak ahhoz, hogy a kápolna belső tere megújulhatott.

„Őrizzük a hagyatékot, ápoljuk az örökséget, amit Borbély Gábor nyugalmazott főesperestől kaptunk, és töltsük meg falait élettel, imával, énekszóval, hogy a jelenben is a jövőbe tekinthessünk!” – mondta Bálint István az ünnepség végén.

*

Borbély Gábor nyugalmazott főesperes papi életútjáról és Nagygalambfalván végzett közösségépítő munkájáról 2012-ben a Duna tévé készített riporfilmet Isten kezében címmel, amely ITT tekinthető meg.

Forrás és fotó: Romkat.ro / Székelykeresztúri Szent Kereszt Plébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »