Szorosabra fűzi kapcsolatát Irán és Omán

Szorosabra fűzi kapcsolatát Irán és Omán

2022. 05. 24.

Több kereskedelmi, gazdasági és energetikai egyezményt írt alá ománi partnerekkel az Ebrahim Raíszi kíséretében hétfőn Ománba érkezett iráni delegáció – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség.

Egynapos látogatása során Raíszi egyebek között egyeztetett Hajszam bin Tárik Ál Szaíd ománi szultánnal, Fahd bin Mahmúd Ál Szaíd miniszterelnök-helyettessel és Badr bin Hamad Buszaidi külügyminiszterrel is – jelentette az ománi állami hírügynökség.

Az iráni-ománi kapcsolatokat méltatta Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is, kiemelve Maszkat “pozitív és kiegyensúlyozott” szerepét a térségben, s a gazdasági kapcsolatok kiszélesítését sürgette.

Hozzátette: a kiegyensúlyozott külpolitika, az aktív diplomáciai szerepvállalás és a hírszerzési együttműködés mindkét ország érdeke, Ománt pedig “Irán régi barátjának” nevezte.

Hírdetés

A tárcavezető elmondta: az új iráni kormány kiemelten fontosan kezeli a szomszédos országokkal történő kapcsolatépítést, külpolitikáját pedig “Ázsia-központúság” jellemzi.

Indulása előtt adott interjújában Raíszi szintén leszögezte: ománi látogatása fontos része Teherán a régiós államokhoz fűződő kapcsolatai elmélyítésére törekvő külpolitikájának.

Dzsavád Odzsi iráni olajipari miniszter már a hét végén Maszkatba érkezett, ahol szombaton bejelentette: felélesztik az Irán és Omán között kiépítendő tengeralatti gázvezetékre vonatkozó terveket.

A vezetéken Iránból szállítanának földgázt Ománba. Az IRNA Teherán “komoly diplomáciai sikerének” nevezte a miniszter bejelentését.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »