„Szörnyű tragédia”: több tiszteletre szólított fel Merkel

Több kölcsönös tiszteletre szólított fel a politikai szembenállásokban Angela Merkel német kancellár pénteken a Cox brit munkáspárti parlamenti képviselőnő ellen elkövetett gyilkos merénylet kapcsán.

„Ez egy szörnyű tragédia” – mondta Merkel Berlinben. „Úgy vélem, az általános tanulság ebből az, hogy több kölcsönös tiszteletet kell egymással szemben tanúsítanunk, még akkor is, ha eltérő politikai véleményen vagyunk” – fűzte hozzá. Kijelentette: az egyre inkább radikalizálódó nyilatkozatok nem járulnak hozzá a kölcsönös tisztelethez.

Merkel mindazokat, akik a demokratikus játékszabályokat tisztelik, arra szólította fel, hogy szabjanak határt nyelvezetüknek és érveléseiknek, és tanúsítsanak tiszteletet a „másként gondolkodókkal, a más vallásúakkal, a másként élőkkel és a másként szeretőkkel„ szemben”. „Ellenkező esetben biztosan nem lehet majd feltartóztatni a radikalizálódást” – figyelmeztetett a kancellár.

„A politika nem tud mindent megoldani, de hozzá tud járulni ahhoz, hogy milyen módon kezeljék a nézeteltéréseket.” A Cox ellen elkövetett szörnyű gyilkosság egy figyelmeztetés, hogy ezt mindenkor s mindenhol megszívleljük – vélekedett Merkel.

A 41 éves képviselőnőt az észak-angliai választókörzetében gyilkolta meg az értesülések szerint pszichés problémákkal küzdő, őrizetben lévő 52 éves gyanúsított, Thomas Mair. A The Southern Poverty Law Centre amerikai jogvédő központ a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt közölte, hogy Thomas Mair évtizedekig „elkötelezett támogatója” volt az egykor vezető amerikai neonáci szervezetnek, a National Alliance (NA) nevű csoportnak. Mair az elsődleges információk szerint egy régi típusúnak vagy házilagos készítésűnek tűnő fegyverrel három lövést adott le a 41 éves képviselőnőre, a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagjára, akit késsel is megsebesített.

A gyilkosság egyik szemtanúja a Press Association brit hírügynökségnek azt mondta, hogy az elkövető többször is a „put Britain first” (Nagy-Britannia az első) mondatot kiabálta a támadás alatt. Britain First a neve az egyik szélsőjobboldali, bevándorlásellenes tömörülésnek. A szervezet közleményben határolódott el a gyilkosságtól, hangsúlyozva, hogy sohasem buzdítana ilyen cselekedetre.

Nagy-Britanniában a a merénylet nyomán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy egyelőre minden kampánytevékenységet felfüggesztenek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »