Szörnyű állapotok uralkodnak Louisiana államban

Szörnyű állapotok uralkodnak Louisiana államban

Már öt halálos áldozata van az amerikai Louisiana államot sújtó árvíznek. A napok óta szakadó eső miatt több ezer embert kellett kimenekíteni az otthonából, sok helyen szünetel az áramszolgáltatás, és már a menedékhelyek egy része is víz alá került.

A víz elnyelte az autókat, a kanálissá változott utcák nagy részén csak csónakjak lehet közlekedni – így fest most az egyik árvíz sújtotta terület Louisianában. A déli államban múlt csütörtök óta esik, az összes folyó kilépett a medréből; több ezer embert kellett kimenteni az otthonából, és már halálos áldozatai is vannak az ítéletidőnek. A helyiek átmeneti szállásokon húzzák meg magukat – ezeken a menedékhelyeken jellemzően kevés az ágy és a takaró, előfordul az is, hogy a menedékhelyek is víz alá kerülnek.

„Ez nyugtalanít. Nem tudom, mit gondoljak, nem vagyok hozzászokva ahhoz, ami most van. Eddig minden viharnál és hasonlónál a családommal voltam, de itt most nincs senkim. Nehéz így, hogy nem ismerek senkit” – mondta az egyik helyi lakos.

Louisiana kormányzója példa nélkülinek és történelminek nevezte az államot sújtó áradásokat, és szükségállapotot hirdetett, amelynek belátható időn belül nem lesz vége. „Mindenkit arra kérek, hogy legyen türelmes. Nem tudjuk kontrollálni a vízszint csökkenésének sebességét. Sőt, sok helyen még mindig emelkedőben van a vízszint. Számos helyen, a sűrűn lakott részeken gyakorlatilag szigetek képződtek, így az embereknek nagyon nehéz kijutniuk, ahogy a mentőalakulatoknak is nehéz bejutniuk. Úgyhogy mindenkit türelemre intünk” – jelentette ki John Bel Edwards.

Az államot sújtó heves esőzések az előrejelzések szerint hétfőn is folytatódnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »