Szomszédunkban is csapoltak bankautomatákat az orosz hekkerek

A prágai rendőrség elfogott három orosz állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy többször is meghekkelték a cseh főváros szívében lévő bankautomaták programozását, amivel 3 millió koronát (mintegy 34,5 millió forint) loptak – közölte Tomás Hulan, a helyi rendőrség szóvivője.

A házkutatások során a hatóságok lefoglalták az elemelt összeg közel felét. A gyanúsítottakat őrizetbe vették. Tettükért akár nyolc év börtönt is kaphatnak.

A prágai rendőrséghez először július 14-én érkezett bejelentés a bankautomaták kifosztásáról. A vizsgálatok során fény derült arra, hogy a tettesek a berendezések szoftverét törték fel. A második ilyen jellegű bűncselekmény július 19-én történt, majd a harmadik alkalommal, július 21-én tetten érték a hekkerhármast.

A nyomozás során kiderült az is, hogy a trió korábban hasonló bűncselekményeket követett el a szomszédos Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is – mutatott rá Hulan.

A rendőrségi szóvivő szerint az elkövetett cselekmények új típusú hekkertámadásnak minősülnek Európában, korábban ugyanis adathalász módszerekkel, általában a pin kód leolvasására képes készülékekkel szereztek hozzáférést a bankautomatákat használó ügyfelek számlájához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »