Szombattól jár az ügyeleti pótlék az orvosoknak

Szombattól jár az ügyeleti pótlék az orvosoknak

Az egészségügyi alkalmazottaknak a pluszügyeletért járó juttatás emelését lehetővé tevő határozatot fogadott el szerdai ülésén a kormány – jelentette be Liviu Iolu. 

10ugyelet ill_b

A kabinet szóvivője rámutatott: az egészségügyi minisztérium által benyújtott dokumentum az október elsején, szombaton hatályba lépő bérkiegészítés gyakorlati megvalósítását biztosítja. A szóvivő emlékeztetett: a túlóráért járó pótlék növelése kapcsán a kormány már korábban elfogadott egy sürgősségi rendeletet. „Most megtettük a szükséges jogi lépéseket az intézkedés megvalósítása érdekében. Ennek alapján az ügyeletért járó pótlék 65–100 százalékkal emelkedik a hónap elejétől” – nyilatkozta Liviu Iolu.

Amint arról beszámoltunk, az elmúlt hetekben teljes bizonytalanság övezte az orvosoknak az ügyeletért járó juttatások kifizetését. A kormány ugyan valóban elfogadott egy sürgősségi rendeletet, de alig néhány nappal az intézkedés hatályba lépésétől a kórházak vezetői még mindig nem tudták, hogy mindez hogyan valósul meg a gyakorlatban, azaz milyen forrásokból és milyen szerződés alapján emelik a juttatásokat.

Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója múlt héten a Krónikának elmondta: az egészségügyi minisztérium semmilyen konkrétumot nem közölt velük, „mély hallgatásba burkolóznak”, Vlad Voiculescu tárcavezető pedig „mintha szándékosan kerülné a témát”. „Túl sok a kérdőjel. Megyünk tovább a régi szerződésekkel, vagy újakat kell kötnünk? Új megállapodás esetében fennáll a veszély, hogy az orvosok többsége nem is írja alá” – panaszolta Antal Álmos.
Több egészségügyi szakszervezet tiltakozó akciókat helyezett kilátásba, amennyiben a minisztérium nem orvosolja a problémát, ugyanakkor arra is ígéretet tettek, hogy ha október elsejéig nem tisztáznak minden kérdést, az orvosok kizárólag a kötelező ügyeleteket vállalják.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »