Szombaton újra tüntettek a sárgamellényesek

Szombaton újra tüntettek a sárgamellényesek

Tizenhatodik alkalommal vonultak utcára szombaton Franciaországban a kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők, akiknek fő célja, hogy életben tartsák a hétről hétre zsugorodó utcai felvonulásokat az Emmanuel Macron államfő által meghirdetett nagy nemzeti vita két hét múlva esedékes végéig.

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 39 ezren vettek részt a megmozdulásokon a múlt heti 47 ezerhez képest, Párizsban pedig mintegy 4 ezren tüntettek.

A fővárosban jelentős rendőri biztosítás mellett békésen vonultak az emberek a 12 kilométeres útszakaszon a belvárosban, ahol az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetését és az államfő lemondását követelték, valamint egyebek mellett az „oligarchiával (a kevesek uralmával) szembeni ellenállásra” szólítottak fel. A vidéki megmozdulásokon (Bordeaux, Toulouse, Nizza, Lille, Nantes, Lyon, Strasbourg, Marseille) szinte mindenhol történtek kisebb-nagyobb incidensek az oszlatásokkor, amelyeken a rendőrök könnygázt és vízágyút is bevettek.

A szervezők nem titkolt célja, hogy március 16-ig életben tartsák a szombati tiltakozásokat,

Hírdetés

akkor ér véget ugyanis a szociális követelésekről az államfő által január 15-én meghirdetett úgynevezett nagy nemzeti vita. A több mint 10 ezer lakossági fórum közül néhányon maga Emmanuel Macron is részt vett, és 6-7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetés érdekében tett kormányzati intézkedésekről.

A vitában, amelyhez interneten is hozzá lehet szólni, eddig több mint egymillióan vettek részt és tettek javaslatokat. A sárgamellényesek hangadói azonban a kormány kezdeményezését elterelő hadműveletnek tartják, s jelezték, hogy tartósan, az államfő teljes mandátuma idején nyomás alatt kívánják tartani a kormányt az utcai megmozdulásokkal.

Emmanuel Macron pénteken „a rend helyreállítását” kérte a sárgamellényesektől a szombatra tervezett 16. tiltakozónapon, újfent elfogadhatatlannak nevezve a megmozdulásokat kísérő erőszakot. Jóllehet az elmúlt hetekben már sokkal békésebbek voltak a megmozdulások, mint a tüntetéssorozat novemberi kezdetén, Bordeaux-ban és Toulouse-ban még múlt szombaton is több üzlet kirakatát betörték a belvárosban.

„Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet érthetetlenné vált számos honfitársunk számára” – mondta a köztársasági elnök, arra utalva, hogy a felmérések szerint a franciák többsége, jóllehet a szociális követelésekkel szimpatizál, már nem támogatja a tüntetések folytatását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »