Szombaton új elnököt választhat az MSZP

Szombaton új elnököt választhat az MSZP

MTI nyomán

Az MSZP ma tartja országos tisztújító kongresszusát, a küldöttek négy jelölt közül, zárt ajtók mögött választják meg az ellenzéki párt következő elnökét.

Az elnöki posztért négyen indulnak, a tisztséget jelenleg betöltő Tóbiás József mellett Szanyi Tibor EP-képviselő, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök és Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes aspirál az MSZP vezetésére.

A választmányi elnöki tisztségre két jelentkező van, a posztot birtokló Botka László kihívója Hiller István volt pártelnök.

Elnökhelyettesnek szintén ketten jelentkeztek: a posztot jelenleg is betöltő, de szívpanaszok miatt kórházban kezelt Gőgös Zoltán, valamint Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető-helyettes. Alelnököt a posztot most is betöltő két politikus, Lukács Zoltán és Ujhelyi István, valamint Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Nemény András, a párt Vas megyei elnöke közül választanak.

Az elnöki posztért 1500 párttag támogató aláírását, valamint egy elnöki pályázatot kellett leadniuk a jelentkezőknek. Utóbbi alapján a szakpolitikákban, a párt helyi szervezeteinek megerősítésében lényegében nincs különbség a jelöltek között, a szövetségkötést azonban másként képzelik el.

A 15 tagú országos elnökségnek hivatalból tagja a frakcióvezető, a helyek egyötödét nőkkel, valamint 35 éven aluliakkal kell betölteni. Az elnökségi posztokra több mint hatvan pályázat érkezett.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatása alapján a teljes népességben és az MSZP szavazótáborában is Botka László a legnépszerűbb MSZP-s politikus, őt követi Hiller István és Kunhalmi Ágnes.

A négy pártelnökjelölt között az MSZP-szavazók körében a jelenlegi elnök, Tóbiás József a legnépszerűbb (57 százalék), akit Szanyi Tibor (50 százalék), majd Molnár Gyula (43 százalék) és Harangozó Tamás (41 százalék) követ.

A Nézőpont Intézet legutóbbi elemzése szerint a szocialisták kongresszusának legnagyobb kérdése, hogy az MSZP mennyire tudja majd érvényesíteni érdekeit egy esetleges 2018 előtti baloldali összefogásban.

Az MSZP alapszabálya szerint a tisztújítást felmenő rendszerben kell megtartani: először a helyi szervezetekben, majd a területi szövetségekben, végül országos szinten választanak új tisztségviselőket.

A Népszabadság egyebek mellett ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy nagyon nem mindegy Botka László szereplése. Ugyanis a szegedi polgármestert lehetne az a szocialista politikus, akit az MSZP 2018-ban elindíthata, mint miniszterelnök-jelölt. Viszont ha nem támogatja most a párttagság többsége, könnyen elveszíthetik őt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »