Szombaton további fülbemászó dalok hallhatók a Fonográf Akusztik Fesztiválon

Szombaton további fülbemászó dalok hallhatók a Fonográf Akusztik Fesztiválon

Örvendetes, hogy a gagyi „yeah-yeah-slágerek“ kiszorultak a komáromi Fonográf Polgári Társulás és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ által idén először megrendezett Fonográf Akusztik Fesztiválról. Az viszont sajnálatos, hogy az igényes popkultúra jeles képviselői pénteken csak pár tucat érdeklődőt vonzottak a VMK nagytermének nézőterére. Akit nem a pandémiás félelme tart(ott) vissza, ma is csupán 10 euróért, háromféle koncerten gazdagodhat különféle zenei élményekkel.

Tegnap a Komáromban már többször fellépett, régi jó ismerősként láthattuk viszont a felvidéki Gorlo Volka zenekart. Farkas Melinda énekes-gitáros dalszerző bandáját Mézes Zoltán (basszusgitár, gitár, vokál), Gőgh Ákos (dob, ütőshangszer) és Szabó Gábor (basszusgitár) erősítette. A kellemesen rekedtes hanggal a lélek mély bugyraiba hatoló szövegek és azokkal jól harmonizáló, kidolgozott dallamok társultak. Magyarországi nagyszínpadon a helyük…!

Majd a Budapestről érkezett Hegyi Dóri, vagyis Ohnody énekes-dalszerző szuggesztív zenei projektje következett. A szintén dalszerzőként is jegyzett Tóth Kristóf gitárkíséretével, sajátos magas, már-már hipnotizáló énekhangon előadott dalaival 2020-ban kiérdemelte az Artisjus Junior Díjat.

Munkáiban az énekesnő különböző művészeti irányokat ötvöz valamilyen koncepcionális elképzelés mentén. Minimalista rajzai, mély és őszinte versei és érzelmes énekhangja olvadnak össze ebben az interdiszciplináris projektben. A zenei és vizuális világban rejlő apró részletek, a rímeken és a vonalakon keresztül mind Dóri víziójának a kivetülései“

– írták korábban az eddigi munkásságáról.

Pénteken a bő két évtizedes múlttal rendelkező, pécsi alternatív rockbanda, a 30Y közkedvelt frontembere, Beck Zoli ún. Gyereknek bátor szerzői estjével tette fel a koronát az aznapi programra.

A „bús alteros“ saját dalain kívül humorral fűszerezett sztorizgatásával és nem utolsó sorban Cseh Tamás Csönded vagyok című örökzöldjével is nagy sikert aratott. A másfél órás koncertje a közönség hosszas visszatapsolása nyomán gitáros és minizongorás, frappáns ráadásokkal zárult.

Hírdetés

A szombati fesztiválműsor 17 órakor szintén felvidéki produkcióval indul. A peredi származású Takács Noémi énekesnő- dalszerző pop formációja (további tagjai: Szabó Dániel Ferenc, Tóth István és Szeifert Bálint Artúr) 2013 őszén alakult.

A zenekar számára nagyon fontos, hogy saját szerzeményű, fajsúlyos mondanivalójú, magyar dalokat adjon elő, amelyek szövegével teljes mértékben azonosulni tud. A frontember saját karrierjét az Érsekújvári Rockszínpad tagjaként kezdte, majd 2012-ben az Emil.RuleZ! – Gyere át című lemezén tűnt fel először Magyarországon. Előbb Kállay-Saunders András vokalistájaként, 2018-ban pedig a Levegőt! című saját szerzeményével vett részt az Eurovíziós Dalfesztivál 2018 évi magyar előválogató show-jában, A Dalban. Legutóbb a Hableány című dalának szurkolhattunk ugyanebben a versenyben. A zenekarával egyebek mellett többször fellépett a Művészetek Völgyében, a Belvárosi Fesztiválon és a Gombaszögi Nyári Táborban is.

Azután 18,30 órától a 2018-ban alapított magyar alternatív rockegyüttesnek, a Carson Comának jut a főszerep. A vírus- és gondterhelt jelenkorunkban csöppet sem mellékes, hogy e banda (tagjai: Bóna Zsombor – gitár, vokál, szaxofon, Fekete Giorgio – gitár, ének, Gaál Péter – ütőhangszerek, szintetizátor, Héra Barnabás – dob, vokál, Jónás Attila- basszusgitárr, Kun Bálint – billentyűsök, vokál) zenéjére a pozitív üzenet, a humor és a fiatalos bohóság jellemző.

2020 tavaszán Fonogram-díjat nyert az év felfedezettje kategóriában, ami a közönségtől érkező rengeteg pozitív visszajelzésen túl az addigi legnagyobb szakmai elismerését jelenti.

Talán nem számít naivitásnak azt feltételezni, hogy ha addig még nem, de Szabó Balázs Bandájának 20 órakor kezdődő koncertjére megtelik majd a nézőtér.

Akad-e, aki nem tudja, hogy Szabó Balázs magyar énekes, dalszerző, zeneszerző, multiinstrumentalista, bábszínész és mesemondó 2005-2009 között a Suhancosban vált közönségkedvenccé, 2009-ben megalakította a saját bandáját, 2016-ban pedig a Petőfi Zenei Díj-kiosztó gálán elnyerte Az év férfi előadója megtisztelő címet?

Róla most ennyit dióhéjban, mert hamarosan indul a banzáj. Bájolóra fel, lehet torkot olajozni, hiszen az alkalmi büfé ma is működik…!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »