Szombaton szavaz az ENSZ BT a szíriai tűzszünetről

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombatra halasztotta a szavazást a szíriai humanitárius tűzszünetről, amelynek keretében egyebek között evakuálnák a betegeket Kelet-Gútából – közölték diplomaták.

Eredetileg pénteken szavaztak volna a BT-tagok, de ezt többször el kellett halasztani, és hat órai vita után úgy döntöttek, hogy szombaton -közép-európai idő szerint 18 órakor – voksolnak. Erről a kuvaiti ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke tájékoztatta a sajtót. A nézeteltérések főleg azzal kapcsolatosak, hogy a tűzszünet 30 napos volna, amely alatt segélyt lehetne eljuttatni a Kelet-Gútában élőknek, és ki lehetne onnan menekíteni a betegeket, sérülteket.

A tervezetet Svédország és Kuvait nyújtotta be, a szíriai kormány szövetségese, a vétójoggal rendelkező Oroszország pedig még a lehetséges pénteki szavazások előtt néhány perccel is módosítási javaslatokat tett, és garanciákat követelt a lázadóktól arra, hogy betartják majd a tűzszünetet.

Nikky Haley amerikai nagykövet felháborodott azon, hogy Oroszország akadályozza a voksolás megtartását. “Hány embernek kell még meghalnia, mielőtt szavazni tud a BT?” – kérdezte.

Olof Skoog svéd nagykövet is hangot adott mély csalódottságának, közölte, hogy a szombati szavazás esélye érdekében péntek este folytatják a munkát.

A lázadók már korábban közölték, hogy nem engedik a kelet-gútai lakosok evakuálását, mert ennek az volna a következménye, hogy végül fel kell adniuk a területet, mint már több másikat korábban az országban.

A korábbi szíriai tűzszüneti határozatoknak kevés foganatjuk volt, általában a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők jutottak előnyhöz általuk.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »