Szombaton rendezik meg a Csángó Bált Budapesten

Jövő szombaton – 2020. február 22-án – rendezik a huszonnegyedik Csángó Bált a Millenáris Park B épületében. Az idei bál témája az Advent lesz. A készülődés, a lelkek megtisztulásának szép időszaka ez, amely elvezet az év legszebb ünnepéhez, a karácsonyhoz. Az idei Bál különlegessége, hogy ezen az estén az összes csángó népcsoport bemutatkozik. Táncházzal, gyermektáncházzal, gasztronómiai kiállítással és Petrás Mária Prima Primissima-díjas keramikus alkotásaival várják az érdeklődőket.

A bukovinai székelyeket a Csernakeresztúrról érkező dévai csángók képviselik, a Vajdaságban élő aldunai csángók táncát a bácskatopolyai Cirkalom Táncegyüttes előadásában lehet majd látni. A bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobánolást Magyarországon, a Völgységben letelepedett kakasdi székelyek mutatják be.

A Brassó környéki hétfalusi csángók jellegzetes, a téli napfordulóhoz kapcsolódó táncukat, a boricát hozzák el a Csángó Bál színpadára.

Hírdetés

A gyimesi vendégek a Szilveszter napi harsogtatással búcsúztatják az óévet. A moldvai csángókat négy faluból érkező hagyományőrzők képviselik, és eljönnek az 1940-es években Magyarországra települt egyházaskozári csángók is. A színpadi gálaműsorban közreműködnek forrófalvi, klézsei, lészpedi, dumbravényi hagyományőrző táncosok, zenészek és énekesek, Antal Tibor, Antal Viola, Antal Zalán, Dresch Mihály, Fintu Dezső, Herczku Ágnes, Hodorog András, Kemény Mária, Kerényi Róbert, Ladányi Ferenc, Petrás Mária, Tímár Karina, a csángó muzsikát játszó magyarországi kiváló zenekarok közül a Zurgó Együttes és a Somos Együttes.
A műsor rendezője és szerkesztője: Diószegi László, a műsor szerkesztője: Benke Grátzy.

A színpadi műsort megelőzően tartják a szervezők a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyerekes családok körében.
 

Both Hunor


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »