Szombaton dönt a hiteltörlesztési moratórium jövőjéről a gazdasági operatív törzs

Hétfőtől akár 50 ezer forintra is büntethetik azt, aki maszk nélkül száll fel tömegközlekedési eszközre. Minden idők legnagyobb otthonteremtési programját tervezi a kijelölt családügyi miniszter.

Szombaton dönt a hiteltörlesztési moratórium jövőjéről a gazdasági operatív törzs – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban hangsúlyozta: január elseje után sem nőnek a törlesztő részletek és összességében nem nő a visszafizetendő hitel összege sem, de a futamidő hosszabb lesz. Várakozása szerint ismét munkaerőhiány lesz Magyarországon, mert gyorsan nő majd a gazdaság. A kormányfő arról is beszélt, hogy a járvány második hullámában lépcsőzetes vezénylési terv szerint összesen 30 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre a fertőzöttek ellátására.

A koronavírusos betegek ellátásának centralizálása a cél, ezért előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: az operatív törzs döntése értelmében, ha az igények szükségessé teszik, bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy katonai intézmény a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.

Újabb 941 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon. 6 idős, krónikus beteg meghalt. Az elhunytak száma 669-re, az aktív fertőzötteké 11.202-re emelkedett. Jelenleg 374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Hétfőtől már nem lesz elegendő az arc eltakarására a sál, szabályos maszkot kell viselni – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta: szintén hétfőtől hatósági áras lesz a PCR-teszt, 19.500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért.

Továbbra is ingyenes a koronavírus kimutatását célzó PCR-teszt, ha azt a háziorvos, a kórház vagy a hatóság rendeli el a protokoll alapján – erősítette meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba kiemelte: a héten meghatározott 19.500 forintos hatósági ár azokra vonatkozik, akik önszántukból kérnek tesztet.

Hírdetés

Hétfőtől akár 50 ezer forintra is büntethetik azt, aki maszk nélkül száll fel tömegközlekedési eszközre. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető nem hajlandó leszállni, és ezzel megzavarja a közösségi közlekedést. Ebben az esetben rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni ellene, és elzárással is büntethető.

Az Európai Unió 150 millió euró támogatást nyújt a tagállamoknak és az Egyesült Királyságnak az alapvető fontosságú orvosi termékek, felszerelések, az egészségügyi személyzet és a betegek európai szállításához. A válságkezelésért felelős biztos elmondta: a támogatással az életfontosságú termékek és eszközök a lehető leggyorsabban oda kerülnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Minden idők legnagyobb otthonteremtési programját tervezi a kijelölt családügyi miniszter. Novák Katalin az országgyűlés népjóléti bizottságában tartott meghallgatásán elmondta azt is, hogy egy második családvédelmi akcióterv is készül. A testület kilenc képviselő támogatásával és három elutasításával támogatta Novák Katalin miniszteri kinevezését.

A gazdaság működésének fenntartásáról beszélt a kiskunfélegyházi baromfifeldolgozó új vágóüzemének átadásán a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a tavaszi gazdasági visszaesés után a kormány most azon dolgozik, hogy a cégek folyamatosan fejlődő szolgáltatásokat nyújtsanak és minőségi termékeket állítsanak elő.

A magyar sertéshús termékek előnyben részesítését kérik a kiskereskedelmi láncoktól a hazai ágazat szereplői. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint erre az afrikai sertéspestis németországi megjelenése és az ennek következtében elrendelt importtilalom kedvezőtlen piaci hatásainak elkerülése érdekében lenne szükség.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes becslése szerint augusztusban, az idén először ismét több mint 4,5 millióan dolgoztak az. A legfrissebb adat szerint a foglalkoztatottak augusztusi száma 18 ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól.

Jelentős veszteséget okozott a koronavírus-járvány a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek. A FIFA 70. és első online konferenciáján Gianni Infantino elnök bejelentette, hogy adózás előtt 794 millió dolláros veszteséggel kalkulálnak az idei esztendőre. A bevételek a versenynaptár átalakítása miatt több mint 200 millió dollárral csökkentek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »