Szombaton darules a kardoskúti Fehértónál

Szakvezetéses darulesre várják az érdeklődőket szombaton a Békés megyei kardoskúti Fehértó környékére, ahol jelenleg mintegy 13 ezer daru tartózkodik.

November közepén 21 ezer darut lehetett megfigyelni a Fehértónál, tavaly pedig rekordszámú, 38 ezernél is több madár tartózkodott a területen – mondta pénteken az MTI-nek Kotymán László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegységvezetője.

A darvak jellemzően az első komolyabb fagyok beköszöntéig, november végéig, december elejéig maradnak a kardoskúti Fehértó környékén, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon át jutnak el észak-afrikai, tunéziai és szudáni telelőterületeikre.

Kotymán László szerint nem tudják, mi az oka, hogy idén az enyhe idő ellenére – amely rengeteg más madárfajt vonzott és tart most is a területen – miért indultak el korábban vándorútjukra a darvak. Európa-szerte folyik egy daru-szinkronszámlálási program, amellyel próbálják feltérképezni, mikor, merre vonulnak pontosan a madarak.

Darvak pihennek a Békés megyei Kardoskút és Tótkomlós közötti szántóföldeken.(MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Darvak pihennek a Békés megyei Kardoskút és Tótkomlós közötti szántóföldeken

A még Magyarországon tartózkodó darvak napközben a környező kukoricaföldeken táplálkoznak, majd alkonyat előtt 2-2,5 órával kezdenek csapatokba verődni az előgyülekező helyeken, ahonnan aztán együtt, több ezres csapatokban “húznak be” éjszakázni a szikes tóra. Ez a naplemente idején játszódó “behúzás”, illetve a napfelkeltekor megfigyelhető “kihúzás” a két leglátványosabb esemény a darvak napi életében.

Amikor besötétedik, rendkívül hangos krúgatással szinte egyszerre indulnak meg a tó felé. Egyes példányok berepülnek, mások begyalogolnak a vízbe. A krúgatás az egyik legerősebb hang a természetben, leginkább tülköléshez vagy trombitaszóhoz hasonlítható. “Nagy élmény, ahogy több ezer nagy madár egyszerre kezd rá” – mondta Kotymán László.

Az őszi esőzéseknek köszönhetően jelenleg a szikes tó csaknem teljes területét sekély víz borítja, ami ideális, nyugodt éjszakázóhely a darvak számára.

A területen a darvakon kívül jelenleg mintegy 20 ezer nagy lilik, nyolcezer réceféle és kétezer nyári lúd tartózkodik, de a szakemberek már húsz rétisast és több barna rétihéját is észleltek. “Jók a táplálkozási viszonyok, és nem fagytak még be a vizek, ami kedvez a madarak itt tartózkodásának. A nagyobb madárcsoportosulásokat pedig mindig lekövetik a ragadozó madarak” – fogalmazott Kotymán László.

Szürke darvak (Grus grus) pihennek Hortobágyon az Elepi tóegység Felső-laposi tava mellett, mielőtt éjszakázó helyükre repülnének 2012. október 13-án. Európa legnagyobb darugyülekező helyén, a Hortobágyi Nemzeti Park területén az október 11-i számlálások szerint közel 54.000 daru tartózkodik. Az Észak-Európából (zömmel Finnországból) szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Szürke darvak a Hortobágyon

Meglepetésre üstökös récét és vörös kányát is láttak már, amelyek nagyon ritkán figyelhetők meg Békésben, az üstökös récének az elmúlt negyedszázadban a mostani a negyedik ismert előfordulása – tette hozzá.

A Körös-Maros Nemzetipark-igazgatóság szombaton ingyenes darulestúrát szervez, a kirándulás délután a Sóstói Telep melletti magaslesről indul. A darulesek idején a kilátó közelébe hajtják a racka- és a cigájanyájat, valamint a szürkemarhagulyát, így ezeket az ősi magyar háziállatokat is megismerhetik a résztvevők.

A daru egyike a legmagasabb termetű madaraknak. Valaha elterjedt, fészkelő madárfaj volt Magyarországon, a századfordulón még fészkelt a nagy mocsarakban, de azóta többnyire csak átvonul az országon.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »