Szombat éjjel visszatekerjük a mánust – Jót tenne az egészségünknek ennek a száz éves szokásnak az eltörlése

Szombat éjjel visszatekerjük a mánust – Jót tenne az egészségünknek ennek a száz éves szokásnak az eltörlése

Vasárnap hajnali 4 órakor kezdődik Romániában a téli időszámítás, amikor az órákat hajnali 3 órára kell visszaállítani, ezáltal október 28-a lesz az év leghosszabb napja. Szakemberek szerint számos egészségügyi előnnyel járna az óraátállítás megszüntetése.
A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amelyben a helyi időhöz képest egy órával előreállítjuk az órákat. A normál, téli időszámításkor ehhez térünk vissza március utolsó vasárnapjáig. A módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így ugyanis villamos energiát lehet megtakarítani.

A Román Államvasutak (CFR) tájékoztatása szerint a vasárnap hajnali óraátállítás nem módosítja a járatok menetrendját az ország területén. Azok a személyvonatok, amelyeknek 4 óra után kell kifutniuk a pályaudvarokról, menetrend szerint közlekednek majd, míg a nyílt pályán közlekedő szerelvények a legközelebbi állomásokon várják be az új időszámítás szerinti indulást.

Hírdetés

Megtörténhet, hogy többé nem kell sokszor átállítanunk az óráinkat, az Európai Bizottság ugyanis támogatja az állandó nyári időszámításra való átállást, amely az EU teljes területén megszüntetné a téli és a nyári időszámítás kettősségét; az ügyben az Európai Parlamentnek (EP) és a tagállamoknak kell lépniük.

Egyébként az uniós törvényhozás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a márciusban és októberben esedékes, először 1916-ban bevezetett óraátállítás körül az egészségi hatások miatt nagy a lakossági aggodalom, az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás viszont jelentéktelen mértékű. Az Európai Bizottság konzultációja szerint az európaiak 84 százaléka törölné el az óraátállítást, Romániában ez az arány valamivel alacsonyabb, 78 százalékos.

„Ez nem meglepő, hiszen az óraátállítás emberi szervezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásait már senki sem vitatja” – tudtuk meg dr. Soós Szabó Klára háziorvostól, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben az óraátállítást annak idején energiamegtakarítási célból vezették be, mára a megtakarítás mértéke igencsak jelentéktelenné vált. „Véleményem szerint az óraátállítást egyértelműen el kellene törölni, hiszen ma már bizonyított tény, hogy lényeges gazdasági hozadéka nincs, viszont az emberi szervezet számára plusz stresszfaktort jelent. A bioritmusunkat, a biológiai óránkat zavarja meg az átállítás, ez pedig stressztényezőként az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Emellett fáradékonyság és alvászavarok léphetnek fel, az immunrendszer gyengülése miatt pedig csökken az ellenálló képességünk a fertőző betegségekkel szemben” – hangsúlyozta a csíkszeredai szakember.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »