Szóltak nappal, szóltak éjjel…

Szóltak nappal, szóltak éjjel…

166 felszólaló 2626 alkalommal ismertette álláspontját.

A beszéd a nyilvánosság előtti szólás művészete és tudománya. Becsülete és fontossága azokban a korokban és társadalmakban volt és van, amelyekben az emberek félelem nélkül szólhattak és szólhatnak egymásnak. Pszichológusok mondják: születtek, születnek beszédre termett emberek. Ők azok, akik könnyen és gyorsan megtalálják a helyzethez éppen illő hangot, mondataik jól kapcsolódnak egymáshoz, személyiségük „kisugárzása” révén pedig meggyőző erővel bírnak. Arisztotelész kívánatosnak tartotta: a beszédmondók használjanak színes történelmi hivatkozásokat és képzeletbeli példákat. A parlament ülésein egyikkel sem volt gond. Ajánlotta még: az üzeneteket a már meglévő hiedelmek és különböző érzelmek (harag, barátság, félelem, irigység, szégyen) figyelembevételével tanácsos kifejteni. A  mentelmi jog birtokában, e tekintetben is tündökölt a T. Ház.

Az EU- választást köszöntve zárta tavaszi ülésszakát a Tisztelt Ház. Harcos hetekre emlékezhetnek.  Mérlege félreérthetetlen: a kormánypártok táltoson ültek, az ellenzék soraiban viszont percig sem hitték, hogy „szárnya nőtt a rozzant gebének”.  Szóltak hosszan, és szóltak röviden, látványos arc- és kézmozdulatokkal kísérték, párthű tapsok fényesítették. Közbeszólásokat, bekiabálásokat nem számolva, íme az „eredmény”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírdetés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PULPITUS

 

A pulpituson ülők szólásait technikainak nevezik a parlamenti  statisztikusok, s nem sorolják az „igazi” felszólalások közé, pedig ők szerepeltek a legtöbbet, ráadásul nem csak a pulpituson fogalmaztak figyelemre méltó felszólító mondatokat.  

 

                                                                                                                          

TOP 13 – KORMÁNY

                   

TOP 13 – KÉPVISELŐK


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »