Szolidaritásból éhségsztrájkba kezdett az uh.ro egyik újságírója

Szolidaritásból éhségsztrájkba kezdett az uh.ro egyik újságírója

Éhségsztrájkba kezdett Egyed Ufó Zoltán, az uh.ro újságírója és fotósa, hogy kifejezze szolidaritását Séra Zoltán korondi lakossal szemben, akinek a Marosvásárhelyi Táblabíróság múlt héten visszavonta az építési engedélyét, így tovább folytatódik a székelyudvarhelyi bíróságon az a per, amelyben a Hargita Megyei Tanács Séra házának lebontását kéri.

Ufó állítása szerint Séra Zoltán 18 évvel ezelőtt építette fel a családi házát Korondon, az építési engedélyt pedig Katona Mihály polgármester írta alá. Ugyancsak az elöljáró a Sérával szomszédos telket átengedte a Hargita Megyei Tanácsnak azzal a céllal, hogy az szeméttelepet létesítsen rajta.

Az uh.ro munkatársának írása szerint Séra azért áll már három éve pereskedésben, mert nem akarta engedélyezni, hogy a háza és telke mellett egy szeméttelepet hozzanak létre. Egyed Ufó Zoltán azt szeretné, hogy állítsák le a Séra Zoltán házának lebontásáért folyó pert, amelynek beszüntetését Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, a Hargita Megyei Tanács alelnöke korábban már megígérte, de szerinte ez mégsem történt meg.

Az újságíró állítása szerint egy hónapig nem fog ételt venni magához, csak vizet fog inni, szabadidejében pedig a városháza előtt fog tiltakozni és rendszeresen beszámol majd a fejleményekről.

Megkérdeztük Bíró Barna Botondot, hogy mi történt az ügyben, betartotta-e a nyilvánosság előtt tett ígéretét. Bíró azt nyilatkozta, hogy állta a szavát, és még múlt év januárjában keresetkiegészítést nyújtott be a bíróságra, amelyben kérte, hogy a per tárgyát ne képezze Séra házának lerombolása. Ezt az állítását egyébként a szerkesztőségünkbe eljuttatott dokumentummal igazolta is.

A benyújtott keresetkiegészítésA benyújtott keresetkiegészítés

A történet azonban azért nagyon bonyolult, mert tulajdonképpen három per zajlott az ügyben: az egyikben Séra kérte, hogy érvénytelenítsék a Megyei Tanács építkezési engedélyét (ezt megnyerte alapfokon, de később elutasították), a második perben a Megyei Tanács kérte a Séra házára kiadott építkezési engedély érvénytelenítését, itt a korondi polgármesteri hivatalt is perelte (ebben született múlt héten ítélet, és ez sarkallta Ufót éhségsztrájkra), a harmadik per pedig Séra házának lebontását célozta, ebben fogalmazott meg végül módosítást a Megyei Tanács. Ez viszont nem folytatódhatott addig, amíg az előző le nem zárul. Az viszont kérdéses maradt, hogy a bíróság figyelembe fogja-e venni a módosítási kérelmet, és mivel az ügyet már csak szeptembertől tárgyalják, ezt nem lehet biztosra tudni. Bíró szerint azonban jó esély van rá, hiszen a felperes kéri.

A jelenlegi fejlemények értelmében tehát az integrált hulladékgazdálkodó meg fog épülni Séra szomszédságában, a részletekkel még visszatérünk. (hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »