Szolgálni mentem, mégis sokkal többet kaptam

A résztvevők egyöntetűen vallják, hogy az önkéntes év bátrabbá és kreatívabbá tette őket, az élmények életre szólnak, és számukra gazdagító tapasztalatokat hoztak – összegez Csordás Krisztina projektmenedzser, az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda munkatársa. Ezt a helyet az önszántukból vállalt munkára vágyóknak is érdemes felkeresniük, azoknak, akik rövid távú feladatokat szeretnének kapni.

Az Önkéntes Diakóniai Év református kezdeményezés. Mi hívta életre, hogyan jelenik meg a hit és a vallás ez idő alatt?

Célunk, hogy lehetőséget adjunk a rövid és hosszú távú önkéntességre a tizennyolc és harminc év közötti fiatal felnőtteknek, akik Isten és embertársaik szolgálatára vágynak. Ez idő alatt a fiatalok lelki utazáson vesznek részt: magukról, a világról és Istenről tanulhatnak, miközben a Teremtő átformálja az életüket. Irodánk a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány tulajdonában álló Jobbadni Nonprofit Kft. égisze alatt működik, támogatva az önkéntesek tapasztalatszerzését és azt, hogy az egyének, kultúrák és társadalmak igazságosabb és szerethetőbb világban éljenek.

Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda (ÖDE) több mint húszéves múltra tekint vissza. Ezalatt mennyi önkéntes jutott ki külföldre, illetve hányan jöhettek Magyarországra?

A programiroda az elmúlt két évtizedben nagymértékben hozzájárult a fiatalok nemzetközi tapasztalatszerzéséhez, összesen mintegy ezerötszáz fiatalnak teremtve lehetőséget a saját elhatározásból vállalt szolgálatra: ötszázan vállaltak ilyen munkát Magyarországon, míg ezer fiatalnak a külföldi szolgálat lehetőségét teremtettük meg. Az iroda támogatásával a résztvevők számos országban élhették át az önzetlenség örömét és próbatételeit. Célunk, hogy aktív részesei legyenek a társadalomnak, miközben önmagukról, a világról és Istenről tanulhatnak.

Csordás Krisztina

Csordás Krisztina

Fotó: jobbadni.hu

Milyen feladatok várnak a jelentkezőkre?

Olyan területeken kínálunk lehetőségeket, amelyeken az önkéntesek sérült és egészséges gyermekekkel, felnőttekkel, hátrányos helyzetű fiatalokkal, idősekkel, szociálisan rászorulókkal, hajléktalanokkal és kisebbségben élőkkel egyaránt részt vehetnek a szolgálatban. Így minden volontőrnek lehetősége nyílik arra, hogy az érdeklődési körének, készségeinek és elkötelezettségének megfelelően válassza ki a számára leginkább értelmes, megfelelő területet.

Milyen tapasztalatokkal zárják az évet az önként vállalkozók?

A program rendkívüli hatást gyakorolt és kedvező változást hozott azok életében, akik részt vettek benne. Ők egyöntetűen vallják, hogy az önszántukból vállalt szolgálat bátrabbá és kreatívabbá tette őket, az élmények életre szólnak, és számukra gazdagító tapasztalatokat hoznak. Az önzetlen munka folyamán sokan ráébredtek, hogy bár azért jöttek, hogy segítsenek másoknak, a végén sokkal többet kaptak, mint amire számítottak. Állítják, a szolgálat nemcsak lelkileg formálta őket, hanem személyiségüket is fejlesztette. Az előítéletek és korábbi nézetek felülvizsgálata és megváltoztatása egyértelműen próbára tette őket, de értékesebbé és sokoldalúbbá vált az életük. Az önkéntes szolgálat nem csupán másoknak nyújt segítséget, hanem az erre vállalkozók saját életét is gazdagítja, gazdagabbá és színesebbé téve azt.

ALUMNI

Az Önkéntes Diakóniai Év résztvevői számára zárt „alumnicsoportot” hoztak létre a Facebookon, ahova várják a korábbi résztvevők csatlakozását. Érdemes jelentkezni, hiszen számtalanszor előfordult, hogy a régiek közül kerültek ki az újonnan csatlakozó fiatalok mentorai. Az iroda idén személyes találkozót szervez az egykori önkénteseknek.

Hányszor lehet önkéntes valaki?

A programban két különböző lehetőség áll rendelkezésre. Egyrészt kínálunk rövid távú szolgálatot, amely legfeljebb két hónapot ölel fel. E lehetőséget – korlátozás nélkül – többször is igénybe lehet venni. Másrészt elérhető a hosszú távú szolgálat, amely kettőtől tizenegy hónapig terjedhet. Lényeges: minden önkéntes csak egyszer vehet részt a hosszabb programon. Mindkét lehetőség a program rugalmasságát és sokszínűségét hangsúlyozza, lehetővé téve az önkéntesek számára, hogy az egyéni körülményeikhez és preferenciáikhoz igazodva válasszák meg, milyen típusú szolgálatban kívánnak részt venni.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!