Szolgálati fegyverrel szerelnék fel az erdõk õrzését ellátó erdészeket

Szolgálati fegyverrel szerelnék fel az erdõk õrzését ellátó erdészeket

Az erdők őrzésével megbízott erdészeti alkalmazottakat fel fogják fegyverezni a képviselőház mezőgazdasági bizottsága által pozitívan véleményezett törvénytervezet értelmében.

A szakbizottsĂĄg kedden egyhangĂşlag megszavazta az erdĂŠszeti alkalmazottak jogĂĄllĂĄsĂĄt mĂłdosĂ­tĂł jogszabĂĄlyjavaslatot ĂŠs pozitĂ­v vĂŠlemĂŠnyezĂŠst fogalmazott meg.

Az egyik mĂłdosĂ­tĂĄs szerint az erdők ĂŠs vĂŠdett termĂŠszeti terĂźletek őrzĂŠsĂŠvel megbĂ­zott erdĂŠszeti alkalmazottak szolgĂĄlati, letĂĄlis, avagy nem letĂĄlis, fegyvert kapnak, ĂŠs azt hasznĂĄlhatjĂĄk is a fegyverhasznĂĄlatra vonatkozĂł tĂśrvĂŠny előírĂĄsai szerint’.

A bizottság által elfogadott másik módosító javaslat értelmében a nyugdíjkorhatárkor nyugalomba vonuló erdészeti alkalmazottak minimum 5 havi bruttó fizetésnek megfelelő pótlékot kapnak utolsó ledolgozott hónapukban, és ennek kifizetését a munkáltató állja.

Hírdetés

A szenátus már elfogadta a törvénytervezetet, amely most a döntő szerv, a képviselőház asztalára kerül.

A Måramaros megyei erdÊszeti hivatal egyik erdÊszÊt megÜltÊk október 16-ån este KohóvÜlgy (Strâmbu Băiuţ) erdÊszeti kerßlet terßletÊn, mikÜzben megpróbålt megakadålyozni egy tÜrvÊnytelen fakivågåst, tåjÊkoztatott október 17-ei kÜzlemÊnyÊben a Romsilva Orszågos ErdÊszeti Igazgatósåg.

Ez már a második eset, hogy a Romsilva egyik alkalmazottját meggyilkolják szolgálata gyakorlása közben: egy hónnapal ezelőtt a Iaşi megyei erdészeti hivatal Paşcani erdészeti körzetének alkalmazottját, Răducu Gorcioaiát ölte meg három, illegális fakivágás közben meglepett személy.

Az elmúlt öt évben sok támadás érte az illegális fakivágások megelőzésén munkálkodó erdészeket. 2014 és 2018 között 168 esetet regisztráltak, az év eleje óta pedig 16 ilyen eset történt, mutat még rá a Romsilva múlt heti közleménye.(agerpres)

NyitĂłkĂŠp: catavencii.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »