Szokott sziesztázni? Akkor cukorbeteg lehet!

Az egy óránál hosszabb nappali alvás a 2-es típusú cukorbetegség jele lehet egy nagy létszámú japán kutatás szerint – írta a BBC.

Több mint 300 ezer ember adatait tartalmazzák azok a tanulmányok, amelyeket a Tokiói Egyetem tudósai elemeztek, eredményeiket az Európai Diabétesz Társaság müncheni ülésén ismertették.

A kutatók szerint akik 60 percnél hosszabb ideig sziesztáztak, azoknál 45 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kockázata a napközben egyáltalán nem alvókhoz képest. A 40 percnél rövidebb alvás esetén nem találtak ilyen összefüggést.

A tanulmány készítői szerint az éjszakai alvászavar is lehet a hosszú szieszta oka, a rossz álmot az alváskor jelentkező apnoé, vagyis légzéskimaradás is előidézheti. Ez az alvászavar növelheti a szívroham, az agyvérzés és a szív- és érrendszeri problémák, valamint az anyagcsere-betegségek, köztük a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

A munka vagy az életmód miatt kialakuló alváshiány fokozhatja az étvágyat, ez pedig növelheti a cukorbetegség esélyét. Az is lehetséges, hogy a rosszabb egészségi állapotú emberek és azok, akik a diabétesz korai stádiumában vannak, hajlamosabbak nap közben többet aludni.

A rövidebb szieszta inkább fokozta az éberséget és javított a mozgáson a kutatók szerint – írja az MTI.

Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem belgyógyász-professzora szerint sok bizonyíték támasztja alá, hogy létezik valamiféle kapcsolat az alvászavarok és a diabétesz között.

“Valószínű, hogy azok a kockázati tényezők állnak a hosszú napközbeni alvás mögött, amelyek a cukorbajt is okozzák, ez pedig azt jelenti, hogy a kiadós szieszta a diabétesz korai figyelmeztető jele lehet.”

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Az első 3 év szerepe az allergia és cukorbetegség megelőzésébenCukorbetegség és terhességRovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: életmód, egészség, egészséges életmód, cukorbetegség, kutatásokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »