Szökevény lett az egykori elnökből

Szökevénynek nyilvánította szerdán egy bíróság Pervez Musarraf volt pakisztáni államfőt, aki orvosi kezelés céljából két hónapja elhagyta az országot, annak ellenére, hogy hazaárulás címén büntetőeljárás folyik ellene – jelentette szerdán a pakisztáni Geo televízió.

Az illetékes pakisztáni törvényszék az után döntött így, hogy a szövetségi nyomozó hivatal (FIA) közölte: nem találta meg a volt államfőt sem a karacsi, sem pedig az iszlámábádi otthonában. A FIA azt az utasítást kapta, hogy a szökevényt 30 napon belül vezesse a bíróság elé. A bíróság közölte, hogy az újságokban közleményt jelentettek meg arról, hogy Musarraf megszökött.

A volt államfő március 18-án hagyta el Pakisztánt, hogy gyógykezelésen vegyen részt Dubajban. Ezt a legfelső bíróság határozata tette lehetővé, amelyben elrendelte a kormány által Musarraffal szemben bevezetett utazási tilalom megszüntetését. A volt elnök távozásakor azt ígérte, hogy néhány hét vagy hónap múlva visszatér hazájába.

Musarraf a hadsereg vezetőjeként 1999-ben vértelen puccsal döntötte meg az akkor és jelenleg is kormányfőként szolgáló Navaz Sarif hatalmát, és 2008-ig irányította Pakisztánt. A volt tábornok ellen 2013-ban hazaárulás címén emeltek vádat arra hivatkozva, hogy 2007-ben szükségállapotot vezetett be, felfüggesztette az alkotmányt és bírákat menesztett hivatalukból. A volt tábornok tagadja a szerinte politikai indíttatású vádakat. Musarraf 2013 márciusában többéves önkéntes külföldi száműzetése után azzal a szándékkal tért vissza Pakisztánba, hogy jelöltként részt vegyen a parlamenti választásokon, nem sokkal hazaérkezése után azonban házi őrizetbe helyezték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »