Szokatlanul hosszú sorok voltak a katalán szavazóhelyiségeknél

Szokatlanul hosszú sorok voltak csütörtök délelőtt a szavazóhelyiségeknél Katalóniában, ahol azonban a látszat ellenére az eddigi részvételi adatok nem haladták meg a két évvel ezelőttit.

A helyi parlamenti választáson 9 és 13 óra között a választásra jogosultak 34,7 százaléka adta le szavazatát. A legutóbbi, 2015-ös voksolás alkalmával ez az arány 35,1 százalék volt – ismertette a hivatalos adatokat Juan Antonio Puigserver, a spanyol belügyminisztérium megbízottja Barcelonában.

A közvélemény-kutatások 80-82 százalékos rekordrészvételt valószínűsítettek, szemben a két évvel ezelőtti 75 százalékkal.

„Sosem láttam még választásokon ekkora sort” – mondta egy várakozó az El País című napilapnak még kora reggel, a szavazóhelyiségek megnyitása előtt, és mások is hasonló megállapításokat tettek más helyszíneken.

A reggeli tömeget több szavazó szerint is vélhetően az okozta, hogy most munkanap van, és sokan munkába menet ejtették útba a szavazóhelyiségeket.

A voksolás a beszámolók szerint békésen és zavartalanul zajlik, a helyiekben érezhetően nagy a szavazási kedv.

„Ez a legfontosabb választás Katalónia történetében, ezért nem lehet róla távol maradni” – nyilatkozott újságíróknak egy középkorú férfi az egyik szavazóhelyiség előtt.

Történelminek nevezte ezt a választást több katalán pártvezető, elnökjelöltek és politikusok is, miután leadták a szavazatukat, és mindannyian szavazásra buzdítottak.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Twitter-oldalán üzent Brüsszelből, ahol azt írta: „Október 1-jének szelleme vezessen minket!”

A politikus, aki ellen letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban, ezzel az erőszakos rendőri fellépésbe torkollott függetlenségi népszavazásra utalt, amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített.

A volt katalán elnök és egykori kormányának négy tagja a belga fővárosból követi a szavazás alakulását, ahol egy konferenciaközpontban késő délutántól nyilvánosan kommentálják majd az eseményeket.

Puigdemont nevében, szimbolikusan egy 18 éves első szavazó voksolt Katalóniában, noha a politikus leadhatta volna szavazatát a brüsszeli konzulátuson, vagy kérhetett volna levélben történő szavazást is.

A voksolás zavartalanságát 17 ezer rendfenntartó biztosítja, több mint 12 ezren a katalán rendőrség, a többiek pedig a spanyol rendőrség és csendőrség kötelékéből.

A szavazóhelyiségek este 20 óráig tartanak nyitva Katalóniában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »