Szokatlanul forró volt az idei nyár

Szokatlanul forró volt az idei nyár

Szélsőségesen meleg volt idén az áprilistól szeptemberig tartó „nyári” félév. 1951 óta csak egy évben volt egyértelműen forróbb a nyár, az idei a 2–5. helyre kerül a legmelegebb nyarak sorában.

A mögöttünk levő időszak olyan extrém meleg volt, hogy a korábbi hőmérsékleti rekordok esetenként több mint egy Celsius fokkal megdőltek – erről Jozef Pecho klimatológus, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársa tájékoztatott. A meleg félév során a szlovákiai meteorológiai állomások többségében rekordmennyiségű nyári napot jegyeztek fel: április 1. és szeptember 30. között mindössze 45 olyan nap akadt, amikor a nappali csúcshőmérséklet nem érte el a 25 Celsius fokot. Klimatológiai szempontból különleges jelenség volt az a szokatlanul hosszú meleg periódus, amely július második felét és augusztus nagy részét jellemezte. Szintén rendhagyó volt a szeptember 21. környékén tapasztalt hőmérséklet-csökkenés: a szinte trópusi értékek után néhány nappal Pozsonyban például elkezdődött a fűtési szezon – mondta Pecho.

Hírdetés

Az elmúlt hat hónapban a légköri csapadékviszonyok, a csapadék eredete, időbeli és térbeli eloszlása is szokatlan mintázatot mutatott. Gyakoriak voltak a lokálisan nagy mennyiségű csapadékkal járó zivatarok, a csapadékbombák, amelyek helyi áradásokat okoztak – tette hozzá Pavol Faško klimatológus. Nemcsak nálunk, egész Európában szokatlanul forró volt 2018 nyara. „Rekordokat döntő hőség, erdő- tüzek a skandináv országokban, aszályos tavasz és kora nyár Nagy-Britanniában, példátlanul hosszú kánikula Magyarországon az Alföldön. A meteorológiai szempontból igen különösen alakuló nyár hátterében olyan légkörfizikai változások állnak, amelyeket a globális felmelegedés erősít fel, és minden valószínűség szerint gyakoribbá is tesz” – írta Sipos Géza a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. (mzs, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »