Szokatlan lépést tett a brit királyi ház

A legnagyobb brit bulvárlap szerdai értesülése szerint II. Erzsébet királynő Brexit-párti, vagyis azt szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Az udvar szerdán indulatos nyilatkozatban utasította vissza az állítást, majd – szinte példátlan módon – hivatalosan is panaszt tett az illetékes sajtóetikai testületnél.

A The Sun – Rupert Murdoch ausztrál–amerikai médiamágnás globális sajtóbirodalmának legolvasottabb brit tömeglapja – „két igen jól pozicionált, magas rangú politikai forrásra” hivatkozva azt írta, hogy az uralkodó még 2011-ben fejtette ki véleményét az EU-ról egy vacsorán, amelyen részt vett Nick Clegg, az akkori konzervatív-liberális brit kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese, a Liberális Demokraták azóta lemondott vezetője. A beszámoló szerint a királynő a windsori kastélyban tartott rendezvényen hosszas érveléssel adott kifejezést annak a véleményének, hogy „az Európai Unió rossz irányba tart”. A The Sun szerint II. Erzsébet ezzel valójában „leteremtette” Clegget, aki elkötelezett EU-párti hozzáállásáról közismert. A lap ebből azt a következtetést vonta le – és ezt hatalmas betűkkel szedett első oldalas szerdai főcímében is közli –, hogy „a királynő a Brexitet támogatja”.

A Buckingham-palota – a királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala – szerdai nyilatkozatában közölte, hogy a királynő politikailag változatlanul semleges álláspontot képvisel, ugyanúgy, ahogy uralkodásának eddigi több mint hat évtizedében is tette. A közlemény szerint az udvar érdemben nem kíván reagálni „eltévelyedett állításokra”, és a brit népre tartozik, hogy az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson miként dönt. A királyi ház szóvivője szerda délután bejelentette azt is, hogy az udvar hivatalos panaszt nyújtott be a sajtóetikai normák betartatásáért felelős független testülethez (Independent Press Standards Organisation, IPSO) a The Sun írása miatt.

A palota illetékesének tájékoztatása szerint a panaszt a testület által meghatározott szerkesztési eljárási normarendszer első záradéka alapján terjesztették be az IPSO elnökéhez. E záradék szerint a sajtónak ügyelnie kell arra, hogy ne közöljön pontatlan, félrevezető vagy eltorzított információt vagy képeket, beleértve az olyan főcímeket, amelyek tartalmát a cikk szövege nem támasztja alá.

A brit politikai protokoll teljes semlegességet követel az uralkodótól

Az IPSO-nak jogában áll helyreigazításra kötelezni a bepanaszolt sajtóterméket, különösen kirívónak ítélt etikai kihágás esetén pedig bírságot is kiróhat. Az utóbbi években nem volt példa arra, hogy az udvar ilyen erőteljes válaszlépést tegyen a brit sajtó valamely orgánumával szemben egy kifogásolt cikk miatt. Nick Clegg, aki a Liberális Demokraták rendkívül gyenge tavalyi választási eredménye után távozott a párt éléről – jóllehet továbbra is az alsóház tagja a liberálisok képviseletében –, szerdai Twitter-üzenetében maga is „képtelenségnek” nevezte a The Sun cikkében foglaltakat, és közölte, hogy ezt meg is mondta az írást jegyző újságírónak. „Nem emlékszem, hogy ilyen történt volna, márpedig ez nem olyasmi, amit elfelejtenék” – tette hozzá.

A brit politikai protokoll teljes semlegességet követel az uralkodótól és a királyi család más magas rangú tagjaitól sarkalatos bel- és külpolitikai kérdésekben. Az elmúlt években azonban előfordultak olyan epizódok, amikor a királynő egy-egy kijelentését a sajtó alig burkolt állásfoglalásként értékelte az adott ügyben. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazás előtt nem sokkal az uralkodó például kifejezést adott annak a reményének, hogy a skót választók „nagyon gondosan mérlegelik a jövőt”, amikor arról döntenek, hogy miképp szavaznak a referendumon. A megjegyzés keltette óriási feltűnés nyomán a Buckingham-palota már aznap külön közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy II. Erzsébet királynő e megjegyzéssel nem sértette meg a belpolitikai kérdésekben tőle elvárt semlegességet. A skóciai népszavazáson a függetlenné válást ellenző tábor került többségbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »