Szokatlan lépés az amerikai elnökjelölt-aspiránstól

Az amerikai elnökválasztás republikánus elnökjelöltségéért folyó versenytől korábban visszalépett Carly Fiorina üzletasszonyt nevezi meg szerdán egy indianapolisi kampányrendezvényen alelnökjelöltjeként Ted Cruz texasi szenátor – közölte Cruz kampánystábjának egyik tagja.

A 61 éves Fiorina, aki korábban a Hewlett-Packard számítástechnikai óriáscég elnök-vezérigazgatójaként dolgozott, február elején adta fel az elnökjelöltségért folytatott harcát, és röviddel azután Ted Cruz egyik kiemelkedő szövetségesévé avanzsált. Fiorina egyedüli nőként indult el a kifejezetten zsúfolt republikánus mezőnyben.

Mindenesetre szokatlan lépés az alelnökjelölt megnevezése egy olyan indulótól, aki távolról sem tekinthető pártja kizárólagos elnökjelöltjének. Szakértők szerint Cruz ezzel a látványos húzással próbálja feltornázni a Donald Trump New York-i milliárdos mögött messze elmaradó népszerűségét.

A texasi szenátor csúfos vereséget szenvedett Trumptól az előző nap megtartott összes előválasztáson. A milliárdos nem csupán megnyerte mind az öt – Pennsylvania, Maryland, Delaware, Connecticut és Rhode Island – államban az előválasztást, de ezek közül háromban is 60 százalék fölötti támogatottsággal lett az övé a győzelem.

Cruz néhány szövetségese elismerően nyilatkozott Fiorina kiválasztásáról, ugyanakkor halkan feltették a kérdést, vajon változtat-e ez érdemben a verseny jelenlegi állásán. Mindenesetre Fiorina kaliforniai kapcsolatai komoly segítséget jelenthetnek majd Cruznak ebben az államban: Kalifornia – ahol június 7-én tartják az előválasztást – nagyon sok küldöttet ad az ottani győztesnek.

Trumpnak a keddi előválasztások után már 950 delegátusa van, vagyis az automatikus elnökjelöltséghez a republikánusoknál szükséges 1237 támogató delegátus 77 százaléka, míg Ted Cruz 560, John Kasich 153 küldött támogatását élvezi, s Kasichnek gyakorlatilag már nincs lehetősége arra, hogy a párt elnökjelöltje legyen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »