Szoftverekkel keresik a szélkerekek ideális helyét

Szoftverekkel keresik a szélkerekek ideális helyét

Anders Rhod Gregersen, a Vestas nevű dán cég IT-szakértője kifejtette, hogy a jó helyszínek közül már számos foglalt, ezért most a sokkal összetettebb helyszínek kerülnek előtérbe. A vállalatok általában virtuális modelleket alkalmaznak és a számításoknál figyelnek az átfogó időjárási adatokra is. A Vestas például immár 16 éve alkalmazza a számítógépes modellezésnél az időjárási információkat, így tökéletesen szimulálhatók egy kiválasztott helyszín adottságai és megtudható, hogy megfelel-e egy szélkerék üzemeltetésére.

Nem csupán a szél ereje számít, hanem az iránya is és az sem jó, ha az adott helyen például túl erős széllökések vannak. Az új eszközök jelentős mértékben javítottak a meglévő adatok kiértékelésén és lemodellezésén. Általában a szélmérőket egy évre szokták kihelyezni a lehetséges helyszínekre, az előrejelző szoftverek alkalmazása viszont teljesen új helyzetet teremtett. Az új módszerek ugyanis sokkal precízebb prognózisok elkészítését teszik lehetővé és felmérhető az is, hogy a területen létrehozott szélerőműpark milyen teljesítményre lenne képes.

A feladat azért különösen nehéz, mert a szélviszonyok akár néhány méteren belül is megváltozhatnak, így pedig nagyon nehéz pontos előrejelzéseket készíteni. A Vestas például nem garasoskodott, még egy saját szuperszámítógépet is üzembe helyezett. Ezzel a helyi viszonyok akár egy 10 x 10 méteres terület esetében is szimulálhatók. A módszer nem új, Angliában vízerőművek telepítéséhez használnak olyan szoftvert, amely minden szükséges előzetes számítást el tud végezni. A program műholdfelvételek segítségével találja meg a jövőbeli vízerőművek ideális építési helyszíneit és közel 30 szempontot vesz figyelembe. Ezek az információk országosan és ingyenesen hozzáférhetők, írja az sg.hu. 


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »