Szociális munka mint férfihivatás? – A Jószolgálat díj vándorkiállítása Miskolcon látható

Szociális munka mint férfihivatás? – A Jószolgálat díj vándorkiállítása Miskolcon látható

Első vidéki állomására érkezett a Jószolgálat díj 2018/19-es díjazottjait bemutató vándorkiállítás. A Városház téren elhelyezett szabadtéri tárlaton életképek láthatók a segítők áldozatos munkájáról és a rászorulók mindennapjairól. A november 5-i megnyitón többek között az idei év jelölési időszakáról és Tisza Levente korábbi díjazott munkájáról is szó esett.

A miskolci polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón Gáspár Judit, a Jószolgálat díj szóvivője elmondta, a díj elsődleges célja, hogy elismerje és társadalomérzékenyítő kampányával segítse a hivatásszerű és önkéntes szociális munka területén dolgozókat. Hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy az idei évtől a kategóriák kibővültek a külhoni vándordíjjal. Ennek köszönhetően a három fő kategórián kívül (hivatásszerűen végzett szociális munka, önkéntesen végzett szociális munka, életműdíj) már határon túlról is lehet jelölni segítőket, idén Kárpátaljáról várják a nevezéseket.

A szóvivő tolmácsolta Báró Twickel György gondolatait is, aki üzenetében kiemelte, hogy a díjat édesanyja, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő erkölcsi hagyatékának ápolására hozták létre. A grófnő elsősorban azért élt és dolgozott, hogy minél több rászorulónak adjon segítő kezet, az elismeréssel fia elsősorban az ő emléke előtt tiszteleg. A báró szerint azonban a segítségnyújtás nemcsak a nők világa, a férfiaknak is kiemelkedő szerepük van  benne. Ezért fontos, hogy minél több olyan férfit ismerjünk meg és ismerjünk el, akik gondoskodó, segítő szerepet vállalnak az életükben.

A 2018/19-es év egyik díjazottja a miskolci Lyukó-völgyben tevékenykedő Tisza Levente. Miskolc polgármestere, Veres Pál gratulációját fejezte ki részére és megköszönte eddigi segítő munkáját. A polgármester szívügyének tekinti a szociális szféra támogatását, és ígérte, hogy városvezetőként nagy hangsúlyt fog fektetni Miskolc szociális sebhelyeinek a gyógyítására – ebből pedig Lyukó-völgy sem maradhat ki. A következő években pozitív változásokat szeretne előidézni ebben a térségben is, bár saját bevallása szerint ez csak kis lépésekben lesz megvalósítható. Ennek ellenére hisz az összefogásban, a közösség erejében és a régió erősítésében. 

Tisza Levente évtizedek óta segíti a borsodi régió rászorulóit. Tiszteletbeli lyukósiként öt éve vezeti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programját és az ennek a keretében működtetett helyi közösségi házat. Kollégáival az itt élő, zömmel nincstelen embereknek segít a problémáik kezelésében, a bizalom kiépítésében és a közösségépítésben. Munkája és odaadása igazolja, hogy nemcsak a nők, hanem a férfiak is megtalálhatják hivatásukat a szociális munka területén, a gondoskodásra és a törődésre ők is egyaránt képesek. Tisza Levente az eseményen hangsúlyozta, ez az elismerés nemcsak őt illeti, hanem a kollégáit is, akik ugyanolyan kitartóan dolgoznak nap mint nap a lyukóiak felkarolásáért.

Gáspár Judit, a Jószolgálat díj szóvivője arra buzdított mindenkit, hogy minél több kiemelkedő szociális munkát végző személyt és szervezetet jelöljön a kitüntetésre.

Hírdetés

Idén a jelölési időszak november 30-áig tart, eddig lehet beadni a nevezéseket a díj honlapján.

A díjazottak a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásából pénzjutalomban részesülnek: az életműdíjjal 1.000.000 forintos, a szervezeti kategóriák 2.000.000 forintos, míg az egyéni kategóriák díjaival és a külhoni vándor díjjal fejenként 500.000 forintos elismerés jár. Emellett a Jószolgálat díjasokat egész éven át tartó médiakampányban mutatják be. 

A Jószolgálat díjasokat bemutató szabadtéri kiállítás Miskolcon november 5. és december 3. között tekinthető meg. Az ingyenes tárlat következő állomása december 4-től Eger lesz.

További részleteket a Jószolgálat-díj weboldalán és közösségi oldalán lehet találni.

Forrás és fotó: Jószolgálat-díj

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »