Szociális gondoskodás a közösség építésének "első téglája"

A szociális gondoskodás a közösségépítés legalapvetőbb része, „első téglája” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Visegrádon a szociális dolgozók napja alkalmából.

Fülöp Attila a Magyar Ápolási Egyesület kitüntetésátadó ünnepségén arról beszélt: ezen a napon a legfontosabb, hogy azokról esik szó, akik a szociális gondoskodást választják élethivatásuknak.
   
A szociális gondoskodás annyit jelent – tette hozzá -, hogy valaki ráébred arra, az a közösség, amelyben él és amely jogokat biztosít neki, elvár bizonyos kötelezettségeket is.

Hírdetés

Az államtitkár szerint mára mintha elfelejtettük volna, hogy a gondoskodás másokról „életünk egyik alapértelme”. Fülöp Attila azt mondta: a koronavírus-járvány időszaka ráébresztett arra, hogy a szociális biztonságot nem jó összetéveszteni az anyagi biztonsággal. Ha nincs „segítő kéz”, amely „a bajban is ott van velünk”, mit sem ér az anyagi biztonság. A pandémia ráébresztett arra is, hogy csak közösségben lehet élni – fogalmazott.

Horváth Ildikó, az Emmi egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt, nagyon bízik abban, hogy azt az erőfeszítést, amelyet most, a járvány negyedik hulláma idején az ápolásban dolgozók tesznek az emberekért, a társadalom felelős viselkedéssel hálálja meg, és így a kórházakban dolgozókra kevesebb teher nehezedik az elkövetkező időszakban.
  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »