Szociális ellátásnak helyet adó állami ingatlanok kerültek egyházi tulajdonba

Szociális ellátásnak helyet adó állami ingatlanok kerültek egyházi tulajdonba

Az állami intézmények működtetését átvállaló egyházak azért kapják meg az ingatlan tulajdonjogát, mert az a helyes, hogy azé legyen a tulajdon, aki a feladatot ellátja – mondta a május 20-án Esztergomban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idősotthonában tartott sajtótájékoztatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette, a május 19-én, kedden elfogadott törvény alapján 29 olyan állami ingatlan került át egyházi tulajdonba, amelyben a szociális ellátás feladatát korábban is az egyház végezte és erre használta az épületeket. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, a tulajdonjog-átruházás addig áll fenn, amíg a feladatot az adott egyház ellátja.

A megoldás előnye, hogy egy-egy fejlesztés vagy pályázat esetén sokkal könnyebb a tulajdonosi hozzájárulás biztosítása – mondta Semjén Zsolt. – Nem az állami kötelezettség átruházásáról van szó, hanem az intézményműködés átengedéséről.

A miniszterelnök-helyettes szólt arról is, hogy a szociális területen az elmúlt tíz évben kétszeresére nőtt az egyházi működtetésű intézmények aránya. Az alapszolgáltatásban az összes intézmény 44 százalékát egyházak működtetik, a szociális szakellátás körében pedig 25 százalékos ez az arány. A gyermekvédelmi szakellátásban 2010-ben 7 százalékos volt az egyházi szerepvállalás, most pedig 60 százalékos.

Hírdetés

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kijelentette, a törvény „egy természetes misszió támogatása, az egyház évezredes természetes tevékenységét támasztja alá, nem pedig egy újkori jogszabályon alapuló kötelezettség”. Hozzátette, a kijárási korlátozások enyhítése a szociális területen még várat magára, mert a veszélyeztetettség miatt az izolálásra hosszabb ideig szükség van.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta, számításaik szerint a korlátozások az idősellátásban a vakcina megjelenéséig, akár egy évig is fennmaradhatnak.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »