Szobrot kap a bolgárok legendás focistája

Szobrot kap korábbi klubjától, a CSZKA Szófiától minden idők legjobb bolgár labdarúgója, a 90-es évek kiemelkedő képességű csatára, Hriszto Sztoicskov.

Az 50 esztendős exjátékos három bajnoki címet nyert, és négyszer lett kupagyőztes a fővárosiakkal, mielőtt 1990-ben az FC Barcelonához igazolt volna, ahol szintén magasra ívelt a karrierje. „Kétméteres bronzszobrot állítunk neki, bár ő nem akart ekkorát, szerintem egy kisebb nem lett volna megfelelő” – jelentette ki keddi szófiai sajtókonferenciáján a művet készítő Kosztadin Nenov szobrász.

A 178 centis Sztoicskov a bolgár válogatottnak is meghatározó alakja volt, a gárda az ő vezérletével jutott be az elődöntőbe, s lett végül negyedik az 1994-es világbajnokságon a balkáni ország labdarúgásának mindmáig legnagyobb sikerét aratva. Az egyesült államokbeli tornán hat találattal ő lett a vb gólkirálya. 1999-es visszavonulásáig 83 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, amelynek színeiben 37 gólt szerzett.

A CSZKA futballistájaként 1984 és 1990 között 119 meccset játszott, s 81-szer talált a kapuba. A Barcelona játékosaként ötször lett spanyol bajnok, egyszer kupa- és négyszer szuperkupa-győztes, amellett pedig egyszer BEK-et és KEK-et, két ízben pedig Európai Szuperkupát is nyert. 1989-ben övé lett az Európai Aranycipő, 1994-ben pedig kiérdemelte az Aranylabdát. Szakvezetőként a bolgár válogatott szövetségi kapitánya is volt 2004 és 2007 között, de kiugró eredményt nem tudott vele elérni a nemzeti együttes.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »