Szobrot és emléktáblát állítottak a kovásznai kórházalapítónak

Szobrot és emléktáblát állítottak a kovásznai kórházalapítónak

Szobrot állítottak, és emléktáblát avattak Kovásznán a helyi Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház alapító névadójának, illetve egykori igazgató-főorvosának emlékére, idén ünnepelték ugyanis a szakember születésének 100. évfordulóját – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n.

Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész alkotásait kedden leplezték le a fürdővárosban. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett: a kormány tavaly módosította az egészségügyi intézmény nevét, de alig tíz nap alatt több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek az ez ellen tiltakozó beadványhoz, ennek köszönhetően pedig a kórház ismét alapítója, Benedek Géza nevét viselheti.

Ştefan-Leontin Joós, a kórház igazgatója leszögezte: folytatják a szakember által elkezdett munkát, Benedek ugyanis nemcsak a város, hanem az egész térség számára maradandót alkotott.

Az ünnepségen Benedek Csaba, az alapító fia, a szívkórház jelenlegi belgyógyász szakorvosa is felszólalt: szerinte édesapja a Székely Mikó Kollégium diákjaként tanulta meg, hogy a közösségért dolgozzon, ennek a tanításnak a szellemében egész életét a köznek szentelte, Kovásznán a semmiből teremtett kórházat. Gyerő József, a fürdőváros polgármestere rámutatott: Benedek Géza egyrészt saját szakterületén is tevékenykedett, ugyanakkor meghatározó módon befolyásolta, új alapokra helyezte a város fejlődését.

Tatár Márta kardiológus-főorvost egykor Benedek Géza nevezte ki osztályvezetőnek, a szakember pedig úgy fogalmazott: a 35 éve kapott bizalom hűségre kötelezi, a kovásznai szívkórház és a Benedek által kidolgozott gyógyászati modell része a Háromszéki értéktárnak, és azért dolgozik, hogy Erdély, sőt a Kárpát-medence értéktárába is bekerüljön – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »