Szobrot állítottak Mádl Ferencnek szülőfalujában

Szobrot állítottak Mádl Ferencnek szülőfalujában

Szobrot állítottak Mádl Ferencnek szülőfalujában, a Veszprém megyei Bándon. Az avatón Kövér László házelnök azt mondta: a néhai államfő mindig a jó utat választotta, még a legnehezebb időkben is.

„A mise után a kocsmában beszélgettek, de nem ivós fajta, csak hogy tudja, mi történt itthon.” A falubeliek emlékeit olvasták fel a néhai köztársasági elnök szobrának avatásán.

Mádl Ferenc mindig a jó utat választotta, még a legnehezebb időkben is – mondta Kövér László. „Egy zaklatott, békétlen és reménytelennek látszó korból Mádl Ferenc ezért emelkedett oda, ahová mindannyian felnézhetünk rá. 1947 után, a hitetlenség és istentagadás kibontakozó korszakában Mádl Ferenc a hitet és Istent választotta, hűséges maradt a szülei és nagyszülei hitéhez, a veszprémi piarista gimnázium szellemiségéhez, a katolikus ifjúsági mozgalomban kapott lelki útravalóhoz” – fogalmazott a házelnök.

A polgármester szerint a közösség összefogását tanúsítja a Mádl Ferenc-szobor, amelyet a falubeliek, illetve a későbbi államfő tanítványainak és kollégáinak adományaiból állítottak. „Úgy gondoltuk, hogy egy szobor és egy tér kialakításával kicsit visszakapjuk Mádl Ferencet. Visszakapjuk Feri bácsit, mert ezáltal olyan környezetet tudtunk biztosítani ennek a térnek, ahol le lehet mellé ülni, a székek azért vannak mellette, hogy egy családias hangulat alakuljon ki” – mondta Steigerwald Zsolt, Bánd polgármestere.

Mádl Ferenc híd volt a bal- és a jobboldal között – hangsúlyozta az avatáson Kész Zoltán független országgyűlési képviselő. „Ő is ugyanazokat az értékeket tartotta fontosnak, amelyeket én is, tehát akár az európaiságról beszélünk, akár a jogállamiságról, vagy akár azt nézve, hogy egy kisközösségnek az ereje milyen fontos lehet a megyében és ezáltal Európában is” – fogalmazott.

A néhai államfő családjából már csak unokaöccse él Bándon, de ő is felnőttként, családjával költözött ide. Buvári Tamás szerint meghatározó volt a nagyszülők életútja az egész család számára. „Nagypapám, Mádl Antal – Feri bácsi édesapja – rengeteg erőt, hitet és jövőbemutató segítséget adott nekem csupán az életével is, így egyszerűen mutatta a sors magát, hogy nekem itt van helyem, és itt kell élnem” – fogalmazott az író-filmrendező.

Mádl Ferenc nevét viseli néhány éve Tihany főtere. A herendi porcelángyárban is szoborállítással tisztelegtek az emléke előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »