Szobrot állítottak Csukás István Pom Pomjának

Szobrot állítottak Csukás István Pom Pomjának

Pom Pomot, Csukás István író legendás mesehősét ábrázolja egy fán ülve az a nagyméretű köztéri alkotás, amelyet pénteken avattak fel Kisújszálláson. 

pompom3_b

Kecze István, a település polgármestere az MTI-nek elmondta: a kisújszállási születésű Csukás István idén ünnepelte 80. születésnapját, ebből az alkalomból készült a szobor a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat támogatásával. A mű Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművész alkotása.

A településen a szintén Csukás István nevéhez köthető Bagamériről, a fagylaltosról 2013-ban avattak szobrot, a tervek között szerepel egy Süsüről, a sárkányról elnevezett játszótér kialakítása is a településen, ahol a mesefigura alakját jelenítenék meg.

Pintér Attila, az egyik szobrászművész az MTI-nek elmondta: rozsdamentes krómacélból készült az alkotás, amelyen Pom Pom egy négy és fél méteres fán ül. Munkájukat Csukás István szülőházának utcájában állították fel egy általános iskolával szemben – mondta, hozzátéve: ez azért is érdekes, mert Pom Pom – aki Picur barátja – meséit általában akkor mondja el, amikor a kislány iskolába megy.

A nagyméretű köztéri alkotás körül egy kis parkot is kialakítottak a helyiek. Pom Pom meséin generációk nőttek fel, a történetből rajzfilmsorozat is készült Dargay Attila rendezésében, Sajdik Ferenc figuráival. Pom Pom egy különleges lény, akiről nem tudni, hogy micsoda. Lehet „paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű vagy papucs orrán pamutbojt”, és egy kislány, Picur barátja.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »