Szobrászati kiállítás nyílt Kápolnáson

Szobrászati kiállítás nyílt Kápolnáson

Két héten át csengtek a vésők Kápolnásfaluban, ahol nemzetközi szobrásztábort tartott a kárpátaljai Pro Arte Alapítvány. Az andezitből készült alkotásokból a templom előtti téren állítottak fel egy kiállítást, amelyet vasárnap délben nyitottak meg. A szobrok később egy keresztútnak és a kápolnásfalusi tereknek lesznek meghatározó elemei. Pál Emil 2022. október 02., 16:15 A többtonnás kőtömbök mozgatásához és megmunkálásához a művészeknek markológépekre is szükségük volt

Szobrászati kiállítás nyílt Kápolnáson, nemzetközi alkotók keze munkáját lehet megtekinteni

Képek: Beliczay László

Európa számos szegletéből érkeztek szobrászművészek, hogy a Hargita hatalmas andezittömbjeiből alkossanak maradandót. A művekből született kiállítást vasárnap 12 órakor nyitották meg a templom előtti téren. A 2013-ban létrejött Pro Arte Alapítvány azzal a céllal indult, hogy a művészek kultúrát vigyenek a vidéki településekre – ismertette Matl Péter M. S. mester-díjas kárpátaljai szobrászművész a közösség küldetését. Mint mondta, hálával tartozik a településnek a befogadásért, hiszen a jelenleg is dúló háború ellehetetlenítette, hogy hazai terepen alkossanak.

Hírdetés

•  Fotó: Beliczay László

A kiállítás minden alkotónak mást sugallt: többek között láthatunk pipázó juhászt, egymás csőrébe kapaszkodó madarakat és a dobogó szív mozgását rögzítő sziklát is. A téren felsorakoztatott alkotásokat Major Sándor helyi plébános áldotta meg, a művészeket és munkásságukat Benedek László polgármester méltatta. A polgármester a szobrok hosszútávú elhelyezésével kapcsolatban elárulta, hogy egy kálváriát terveznek kiépíteni, az alkotások közül többnek is ott lesz a végső helye.

•  Fotó: Beliczay László

Néhány szobor pedig a község tereinek rendezésekor kerül a helyére, ott fog emléket állítani ennek a nemzetközi együttműködésnek. {K1} A kiállítás alkotásai a következők: Tamás Attila: Pulzus, Marmentini Rhea (Spanyolország): A csók, Bezpalko Viktor (Ukrajna): Julián, Balanyi Zoltán (Magyarország): Nap, Hold, Kereszt II., Matl Árpád: Angyal, Matl Péter: Az angyal születése, Zavaczki Walter: Angyal.

•  Fotó: Beliczay László


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »