Szoboravatás és Szent István napi ünnepség Ajnácskőn – Képekkel

Szoboravatás és Szent István napi ünnepség Ajnácskőn – Képekkel

Idén ezúttal kibővítették az ajnácskőiek a szokásos Szent István napi rendezvényt. Az ünnepséget kihasználva átadták Huba vezér leányának, Hajnácskának a szobrát is. A hagyomány szerint ugyanis Hajnácska nevéből született meg később Ajnácskő, a Gortva patak felett magasodó sziklavár és a település neve.

Ajnácskő vonzáskörzetében egyedi módon rendezik meg minden évben államalapító Szent István királyunk ünnepét. Egyedi módon elsősorban azért, mert a községben még együtt van egy fiatal, erőtől duzzadó közösség, akik magyarságtudatukat nemcsak megörökölték idősebb, polgárias elődeiktől, de láthatóan teljes szívükből gyakorolják is azt. Minden közösségi dolgukat így szervezik, többek között a Szent István ünnepet is.

Másodsorban azért, mert egy ilyen ünnepség megrendezéséhez helyileg minden adott. Az ünnepség helyszíne fölött történelmi vár magasodik, mellette, karnyújtásra egy gyönyörű templom van, amelyet nemrégiben épített a mostanra már javarészt nyugdíjba vonuló generáció. A helyszín pedig egy kis tér, amelynek központi része Szent István szobra.

Minden együtt van tehát, az akarat és a környezet is. No és persze hozzáértés is van, amely nélkül az ajnácskői ünnepségek nem lennének olyan felemelőek és ünnepélyesek, és amelyek most is nagyon sok résztvevőt vonzottak.

De menjünk sorjában.

A rendezvény ünnepi misével kezdődött, amelyet Csák András feledi plébános celebrált. Szentbeszédében szólt István királyunkról, hogyan alapozta meg ezeréves történelmünket, példát mutatva helytállásból a nehéz években. Szent István kősziklára rakta az alapokat, ma már, ezer év távlatából láthatjuk, hogy népe élt a szilárd alapokkal, hiszen meg tudott maradni annyi éven át.

A misén megszentelésre került az új kenyér is, amely később, az ünnepség kinti részén megszegésre került.

Kint a téren Szent István szobránál szavalatok, énekek hangzottak el. Ivan Poprocký polgármester és Mikó Alexandra a Csemadok elnöke, méltatták a szent király életútját, majd megkoszorúzták a szobrot.

Ezután került sor az új szobor átadására. A szobrot Ivan Poprocký polgármester és helyettese, Chovan Attila leplezték le.

Chovan Attila, aki egyben a Csemadok vezetőségi tagja is, arról beszélt, hogy a szobor állítását már három éve eltervezték. Ez évben, márciusban akarták átadni, de a pandémia keresztülhúzta a számításaikat. A Szent István napi ünnepség kitűnő alkalomnak mutatkozott az átadásra, amelyet ki is használtak.

Hírdetés

A szobor Lukács László szobrászművész alkotása, aki a Szent István szobrot is alkotta. Közös törekvésük volt, hogy a szobor olyan honfoglalás kori leányt ábrázoljon, aki az ismert dokumentumok és mondák, legendák szerint hiteles lesz az emberek szemében. Chovan elmondta, hogy most büszkén néz a szoborra, mert úgy érzi, az alkotás teljesíti az elvárt feltételeket.

Megkérdeztük egyes résztvevők véleményét is:

 

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Szövetség elnöke:

 „Meglepően jól sikerült, én a magam részéről csak dicsérni tudom a szobrot.”

Pataki József:

„Nekem nagyon tetszett, jó volt az idő is, nagyon sokan voltak.”

Chovan Milan:

„Csak gratulálni tudok a szervezőknek. Nagyon sok ilyen rendezvényt kívánok nekik.”

– Mondták el benyomásaikat a Körképnek.

A rendezvény este, a vár fölötti tüzijátékkal ért véget.

Képgalériánk alább.

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »