Szlovéniai választások – Golob: a Szabadság Mozgalom szabadságot hozhat az országnak

Szlovéniai választások – Golob: a Szabadság Mozgalom szabadságot hozhat az országnak

Robert Golob szerint az általa újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) szabadságot hozhat Szlovéniának.

A politikus a vasárnapi választások estéjén videólinken keresztül, otthonából tartotta meg győztes beszédét, mert koronavírustesztje pozitív lett, ezért már a kampányhajrában sem vett részt. A részeredmények szerint a Szabadság Mozgalom nyert, de nem szerzett abszolút többséget a szlovéniai parlamenti választásokon.

A leadott szavazatok csaknem 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet Robert Golob pártja, a Szabadság Mozgalom – közölte a szlovén választási bizottság.

A részleges eredmények tükrében a Szabadság Mozgalomnak 40 mandátuma lesz az új összetételű nemzetgyűlésben. A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 29 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 4 mandátummal az ötödik helyen végzett.

Az ország 1991-es függetlenné válása óta ez volt a kilencedik parlamenti választás.

Az eredményekből jól látszik, hogy a baloldal tud kormányt alakítani. A Szabadság Mozgalomnak, az SD-nek és a Baloldalnak összesen 51 mandátuma lenne a szlovén parlementben. Janez Jansa természetes partnerével, a kereszténydemokrata NSi-vel sem tud többséget alkotni.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz kisebbségnek jár.

Robert Golob szavai szerint elérték céljukat a választások megnyerésével, amellyel szabadságot hozhatnak az országnak. Kiemelte a rekordmagas, 68 százalékos részvételi arányt.

„Ez ad a mandátumunknak további súlyt” – mondta, hozzátéve: sok szlovén állampolgár bízik abban, hogy végigviszik megbízatásukat.

Hírdetés

Janez Jansa gratulált ellenfelének a győzelemhez. Ugyanakkor úgy vélekedett: az SDS a választások után erősebb lesz, hiszen a korábbiaknál több képviselői mandátumot szerzett a nemzetgyűlésben.

„Soha nem fogunk úgy viselkedni, mint az ellenzéki pártok többsége tette az elmúlt két évben” – fogalmazott.

Matej Tonin, az NSi elnöke elégedett a pártja által elért eredménnyel. Jelezte: ha az NSi ellenzéki szerepet kap az új összetételű parlamentben, akkor sem lép fel bomlasztóan. „Azért vagyunk itt, hogy Szlovéniában jobbá tegyük a holnapot” – mondta. Tanja Fajon, az SD elnöke azt mondta: Szlovéniának szilárd és stabil kormányra van szüksége.

Az emberek ki voltak éhezve a változásra, és most lehetővé kell tennünk ezt a változást”

– húzta alá. Közben Luka Mesec, a Baloldal elnöke pártja gyenge szereplése miatt felajánlotta lemondását.

Borut Pahor államfő, akinek idén jár le a második elnöki mandátuma, korábban jelezte: azt a miniszterelnök-jelöltet bízza meg kormányalakítással, aki az ahhoz szükséges 46 támogatói aláírást fel tudja mutatni. A vasárnapi urnazárás előtt, a közszolgálati televízónak adott interjújában már azt mondta: nem ragaszkodik az abszolút többséghez, a relatív győztest bízza meg a kormányalakítással.

Úgy vélekedett: a világjárvány utáni kilábalás lassabb lesz az ukrajnai háború és a világ egyéb geopolitikai feszültségei miatt,

amelyek szerinte hosszú távú stratégiai döntéseket követelnek. Emiatt együttműködést sürgetett az új kormány és az ellenzék között.

A szlovén törvények szerint a parlamentnek a választások után 20 napon belül meg kell alakulnia. Az államfőnek ezt követően 30 nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen az országgyűlésnek a miniszterelnök-jelölt személyére. Megválasztása után a miniszterelnöknek 15 napon belül ismertetnie kell kormánya összetételét.

Az új kabinet megalakulásáig a leköszönő kormány ügyvivői feladatot lát el.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »