Szlovéniában ebben az évben közel megduplázódott a határsértések száma

Szlovéniában az év első három hónapjában 3107 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 86 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is – közölte szerdán a belügyminisztérium.

A legtöbb migráns Afganisztánból indult útnak.

A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás továbbra is a délnyugat-szlovéniai, a koperi rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a horvát határhoz közeli Novo Mestóban is.

Hírdetés

Hozzátették: a nemzetközi védelem iránti kérelmek száma is jóval magasabb volt az idén, mint tavaly. 2740-en folyamodtak menekültstátusért, ötször annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az illegális bevándorlók többsége még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

Idén április végéig 615 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba, a legtöbbet Horvátországba. Eközben más országokból 158 migránst küldtek vissza Szlovéniába.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan pedig Nyugat-Európába szeretnének eljutni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »