Szlovén belügyminiszter: Ljubljana rendkívüli intézkedéseket vezet be, ha újranyílik a balkáni útvonal

Szlovén belügyminiszter: Ljubljana rendkívüli intézkedéseket vezet be, ha újranyílik a balkáni útvonal

Szlovénia rendkívüli intézkedéseket vezet be, hogy megakadályozza a kezelhetetlen bevándorlási hullámot, amennyiben őszre újranyílik a balkáni útvonal – jelentette ki Vesna Györkös Znidar belügyminiszter a csütörtöki kormányülés után.

A tárcavezető kiemelte: “a helyzet a bevándorlókkal egyelőre nyugodt, de félő, hogy csak látszólagos nyugalomról van szó”.

Figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak (EU) még mindig nincs közös migránspolitikája, továbbá szerinte az sem világos, hogy működik-e majd az EU-török megállapodás és Törökország feltartja-e a migránsokat.

Szlovénia abban az esetben, ha a tavalyihoz hasonló mérsékelhetetlen tömeges bevándorlással szembesül, kénytelen lesz rendkívüli intézkedéseket bevezetni, hogy megállítsa a nemkívánatos migránsokat – hangsúlyozta.

Bejelentette: készülőben van egy törvény, amely lehetővé teszi, hogy az illegális bevándorlókat mielőbb ki lehessen utasítani az országból. A belügyminiszter azt is hozzátette, hogy jelentősen megerősítették a határvédelmet, és egyelőre nem kívánják eltávolítani a szlovén-horvát határon felállított kerítést.

Mint mondta: Szlovénia fokozottan készül arra az estre, ha megismétlődne a tavalyi forgatókönyv, emellett nem fogja beengedni a menekülteket ellenőrizetlenül területére, mert nem akar kockáztatni és zsákutcájává válni az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Szlovéniában október közepe óta közel 500 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »