Szlovákiára nem lehet rákényszeríteni, hogy migránsokat fogadjon be

Szlovákiára nem lehet rákényszeríteni, hogy migránsokat fogadjon be

A szlovák kormányfő elutasítja azt a javaslatot, hogy Szlovákiának migránsokat kelljen kötelezően befogadnia. Azok a kijelentések, hogy megbüntetnék azokat az országokat, amelyek elutasítják a migránskvótát, az illegális bevándorlók kötelező befogadását, a szlovák kormányfő teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja. Határozott véleménye, hogy ez a megoldás nem megfelelő és nem az európai megegyezésen alapul.

Pellegrini – aktuality.sk

A Szlovák Köztársaság kormányának miniszterelnöke, Peter Pellegrini az Európai Unió képviselőivel való tárgyalás során kijelentette, hogy semmilyen körülmények között sem fogadja el, hogy Szlovákiát más állam rákényszerítse migránsok befogadására.

Egyben elutasítja a kötelező kvóták rendszerét is, azaz, hogy az országok egymás között kötelezően menedékkérőket osszanak szét. Minderről a Szlovák Köztársaság kormányhivatala adott tájékoztatást a TASR hírügynökségnek.

Hírdetés

Hasonló álláspontra helyezkednek a szlovák kormány többi tagjai is, akik az Európai Unió tárgyalásain vesznek részt. Az olyan kijelentések, hogy megbüntetik azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be menedékkérőket, a migránskérdés helytelen megoldásának tekinthetők. Ebben a kérdésben közös európai megegyezésen alapuló megoldásokra kell törekedni. Szlovákia a rendszerszintű, megegyezéses és fenntartható megoldások híve. Ugyanakkor azt javasolja, keresni kell a migráció okait, gyökereit és nem a következményeit kezelni.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a héten kijelentette, hogy az Európai Unió tagállamai hamarosan megegyeznek egy automatikus szétosztási rendszerben, amely azokat a migránsokat érinti majd, akiket a tengerekből kimentenek.

Az AFP hírügynökség szerint megegyezésre szólított fel, amelynek értelmében valamennyi Európai Uniós államnak el kell fogadni ezt a megegyezést, különben “anyagi büntetésben” részesülnek. Az Európai Unió politikájának ebben a tekintetben ötvözni kell az emberséget, a szolidaritást, a hatékonyságot – állapította meg Emmanuel Macron és nagyobb erőfeszítésekre szólított fel a sikertelen menedékkérők letelepítésének ügyében.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ugyancsak elmondta, hogy megegyeztek Franciaországgal a menedékkérők szétosztásáról és arról is, hogy Olaszország automatikusan kapjon támogatást az EU-tól minden egyes megmentett menedékkérő után.

B. M.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »