Szlovákiára nem lehet rákényszeríteni, hogy migránsokat fogadjon be

A szlovák kormányfő elutasítja azt a javaslatot, hogy Szlovákiának migránsokat kelljen kötelezően befogadnia. Azok a kijelentések, hogy megbüntetnék azokat az országokat, amelyek elutasítják a migránskvótát, a migránsok kötelező befogadását, a szlovák kormányfő teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja. Határozott véleménye, hogy ez a megoldás nem megfelelő és nem az európai megegyezésen alapul.

A Szlovák Köztársaság kormányának miniszterelnöke, Peter Pellegrini az Európai Unió képviselőivel való tárgyalás során kijelentette, hogy

Egyben elutasítja a kötelező kvóták rendszerét is, azaz, hogy az országok egymás között kötelezően menedékkérőket osszanak szét. Minderről a Szlovák Köztársaság kormányhivatala adott tájékoztatást a TASR hírügynökségnek.

Hasonló álláspontra helyezkednek a szlovák kormány többi tagjai is, akik az Európai Unió tárgyalásain vesznek részt. Az olyan kijelentések, hogy megbüntetik azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be menedékkérőket, a migránskérdés helytelen megoldásának tekinthetők. Ebben a kérdésben közös európai megegyezésen alapuló megoldásokra kell törekedni. Szlovákia a rendszerszintű, megegyezéses és fenntartható megoldások híve. Ugyanakkor azt javasolja, keresni kell a migráció okait, gyökereit és nem a következményeit kezelni.

Hírdetés

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a héten kijelentette, hogy

Az AFP hírügynökség szerint megegyezésre szólított fel, amelynek értelmében valamennyi Európai Uniós államnak el kell fogadni ezt a megegyezést, különben “anyagi büntetésben” részesülnek. Az Európai Unió politikájának ebben a tekintetben ötvözni kell az emberséget, a szolidaritást, a hatékonyságot – állapította meg Emmanuel Macron és nagyobb erőfeszítésekre szólított fel a sikertelen menedékkérők letelepítésének ügyében.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ugyancsak elmondta, hogy megegyeztek Franciaországgal a menedékkérők szétosztásáról és arról is, hogy Olaszország automatikusan kapjon támogatást az EU-tól minden egyes megmentett menedékkérő után.

(teraz.sk/Felvidék.ma)

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »