Szlovákiánál csak egy országban drágábbak a lakások Európában

Az elmúlt időszakban bekövetkezett infláció és kamatlábemelés tovább nehezítette az ingatlanvásárlást Szlovákiában, de azt kevesen gondolták, hogy csupán egy ország van Európában, ahol még a szlovákiainál is nehezebb összespórolni a pénzt a lakásvásárlásra.

A Deloitte Property Index 2022 elemzés alapján viszont ez a helyzet és a kontinensen csak Csehországban rosszabb a helyzet az átlagbérekhez viszonyított ingatlanvásárlási lehetőség tekintetében. Egy 70 négyzetméteres lakás megvásárlása az átlagos csehországi jövedelemből 13,3 évig tart, míg Szlovákiában kicsivel jobb a helyzet, nálunk ugyanezen összehasonlítás 12,8 évig kellene spórolnunk. Tegyük hozzá, a bruttó fizetések és az átlagos ingatlanárakat vették figyelembe, s a lakás területe egy közepes háromszobás lakásnak felel meg.

Hírdetés

A városok összehasonlításában Amszterdam a legdrágább, 17,7 évig kellene a fizetését az ott élőnek félre tennie, hogy lakást tudjon vásárolni. A prágai ingatlanok megszerzése 15,3 évi bérbe kerül, tehát a helyzet itt sem egyszerűbb. Pozsonyban 13,3 évig kellene takarékoskodnunk.

Tegyük hozzá, mindez a statisztika jól mutatja, hogy a fizetések jócskán elmaradnak a lakásárak emelkedésétől, mert európai összehasonlításban nem ezek a városok a legdrágábbak. Párizsban egy négyzetméternyi lakásterület 13 500 euró körül mozog, de München, Frankfurt, London és Oslo is a drágább lakcímek közé tartozik. Tegyük hozzá, a norvég főváros ennek ellenére a nagyvárosok közül az egyik legkönnyebben elérhető, csupán 6,8 évig kell dolgozni a vásárlásért. Az utóbbi időszakban egyébként Budapesten drágultak leginkább az ingatlanok, a legolcsóbban pedig Bulgáriában lehet vásárolni.

A bérlakások tekintetében sem okoz meglepetést, hogy Párizs a legdrágább, ott 29 euróra jön ki egy négyzetméter bérleti díja, de 20 euró fölött van Amszterdam, Oslo, London vagy Barcelona is. A térségünkben pedig Varsóban közel 18 eurót kell fizetni hasonló területért, igaz, a pozsonyi 11,6 ennél jóval kedvezőbb, de még így is drágább mint a prágai 11,3 euró.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »