Szlovákiai tudósneveldék

Szlovákiai tudósneveldék

POZSONY. Manapság a fiatalokat egyre inkább vonzza a külföld, nem árt azonban tudatosítani, hogy a szlovákiai egyetemek, főiskolák is büszkélkedhetnek olyan hallgatókkal, akiknek a neve jól cseng a tudomány nemzetközi világában.

Így például Peter Tatarko, a Kassai Műszaki Egyetem Kohászati Karának végzőse is révbe ért, aki hiperszonikus repülőgépekhez felhasznált anyagok fejlesztésén dolgozik. A mérnöki tanulmányok befejeztével a Szlovák Tudományos Akadémia Anyagkutatási Intézetén (ÚMV SAV) folytatott doktori tanulmányokat Kassán. Később néhány évig külföldön dolgozott, de elmondása szerint ott is büszkén vállalta, hogy honnan jött. 2017-ben a Marie Skłodowska-Curie program keretében pénzügyi támogatást szerzett, amely révén az elkövetkező két esztendőben Szlovákiában folytathat kutatómunkát.

Ugyancsak szép eredményeket ért el a szerves kémia területén tevékeny vegyész, Pavol Jakubec is. Az elismert tudós a Szlovák Múszaki Egyetem Vegyészeti és Élelmiszeripari Karán végzett. Szlovákiai tanulmányait 2005-ben fejezte be. Később Oxfordban és a Harvardon is a tudomány szolgálatába állt. Szakterületén új antibiotikumok és katalizátorok kifejlesztéséhez járult hozzá. Végül azonban ő is visszatért Szlovákiába, ahol saját elképzelései szerint kívánt kutatni. 2016-bana Szlovák Műszaki Egyetemen kezdett el dolgozni, s egy évvel azt követően, hogy visszatért sikerült egy 4 éves, 200 ezer euróval járó támogatáshoz jutnia (csaknem a maximális megszerezhető összeg), amelyet a Kuktatás-fejlesztési Ügynökség (APVV) biztosít a számára. Jakubec olcsó aminosavak gyártásával foglalkozik, amelyeket aztán például az Alzheimer-kór kutatása és gyógykezelése területén lehet felhasználni.

Tomáš Bertók 2014-ben fejezte be doktoranduszi tanulmányait Pozsonyban, a Szlovák Műszaki Egyetem Vegyészeti és Élelmiszeripari Karán, ahol biotechnológiát tanult. Jelenleg a Szlovák Tudományos Akadémia Vegyészeti intézetének (CHÚ SAV) munkatársa, ahol daganatos megbetegedések orvos diagnosztikája során felhasználható nanotechnológiás megoldások alkalmazásával, illetve komplex szénhidrátok elemzésével foglalkozik. A Forbes magazin "30 sikeres 30 alatti fiatal" listáján a legnagyobb tehetségnek nevezte a tudományok és a kutatás területén, és májusban a Szlovák Tudomány Fiatal Személyisége 2016 címmel tüntette ki.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »