Szlovákiában is megvalósíthatók lesznek az azonnali átutalások

Szlovákiában is megvalósíthatók lesznek az azonnali átutalások

Az azonnali, pontosabban néhány másodpercen belül megvalósuló, bankok közötti átutalás már évek óta téma, viszont Szlovákiában mostanra válik realitássá. Februárban ezzel a szolgáltatással három pénzintézet, nevezetesen a Szlovák Takarékpénztár, az Általános Hitelbank és a Tatra Bank jelentkezik.

Ezt a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyfeleik számlájáról utalt pénz szinte azonnal megjelenik a másik említett bankban vezetett számlán, hétvégeken és az éjszakai órákban is. Ám annak érdekében, hogy az azonnali utalás lehetőségének legyen értelme és haszna az ügyfelek számára, fontos, hogy ezt a szolgáltatást a lehető legtöbb szlovákiai bank nyújtsa.

A rendszer létrehozásának célja, hogy a bankok azonnali, határon átnyúló hozzáféréssel rendelkezzenek az euróban történő utalásokhoz. Ez nem számít újdonságnak Európában. A szomszédos Csehországban már régóta van ilyen szolgáltatás, viszont ott annyiban más a helyzet, hogy az ország nem tagja az euróövezetnek, saját hazai pénznemmel rendelkezik.

Hírdetés

A Szlovák Nemzeti Bank 2019 végén hagyta jóvá az azonnal megvalósuló átutalás szlovákiai bevezetésére vonatkozó nemzeti tervet, melyben a bevezetés időpontjaként 2022. február elsejét jelölték meg, míg annak előfeltételeit már egy évvel korábban teljesítették. Feltétel volt ugyanis, hogy az azonnali átutalást legalább három pénzintézet vállalja, s ez meg is történt, a már említett három bank jelezte erre vonatkozó szándékát.

Jelenleg egy munkanapot vesz igénybe a pénz másik bankba történő átutalása. Az azonnali utalás azonban lehetőséget ad az ügyfeleknek, hogy másodpercek alatt pénzt küldjenek, illetve, hogy az utalt összeg néhány másodpercen belül megjelenjen a célszámlán. Azonban, mint már említettük, az azonnali fizetés csak azon bankok között működik, amelyek bevezetik ezt a szolgáltatást. Ezért szükséges, hogy a jövőben még több bank bekapcsolódjon a rendszerbe, ám konkrét időpontokról és bankokról egyelőre nem esett szó.

Ami az adott szolgáltatás díjszabását illeti, az minden bank egyéni döntésén múlik. Viszont az ügyfél mindig választhat, hogy az azonnali fizetést vagy a hagyományos utalást választja-e.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »