Szlovákiában is megjelenhet a majomhimlő?

Szlovákiában is megjelenhet a majomhimlő?

A szakértők válaszoltak.

A majomhimlő egy vírusos betegség, amely hasonlít a himlőhöz, de ahhoz képest enyhébb tünetekkel jár, amelyek közé tartoznak a kiütések, a láz és a fejfájás. A leggyakrabban Afrikában fordul elő, de most Nagy-Britanniában, Portugáliában, Svédországban és Olaszországban is megjelent.

Simon Clarke, a Readingi Egyetem mikrobiológusa szerint a fertőzöttek száma Nagy-Britanniában már több tucatra tehető. De nem aggódik a tömeges terjedés miatt. „Meglepődnék, ha valaha is száznál több esetet számolnánk” – mondta Clarke. A majomhimlőre nincs orvosság, a fertőzöttek általában pár nap után meggyógyulnak.

Hírdetés

Szlovákiában egyelőre sem most, sem a történelem során nem jelentettek majomhimlő-fertőzést. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) nem tartja kizártnak, hogy az országban is megjelenthet, de nem számítanak nagyobb járványra.

Júlia Adamčíková szóvivő hozzátette, hogy vírus emberre való átvitele fertőzött állattal vagy fertőzött személlyel, illetve majomhimlő vírust tartalmazó szennyezett tárgyakkal való érintkezés útján történik. A fertőzéshez azonban hosszú, intenzív kapcsolat szükséges, továbbá a lappangási idő általában hat és 16 nap között van, de akár 2 nap is lehet.

Az ÚVZ hangsúlyozta, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri az európai majomhimlőhelyzetet, és kapcsolatban áll az országokkal.

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »