Szlovákiában évente lakosonként 24 kilogramm műanyaghulladék kerül a szemétbe

Szlovákiában évente lakosonként 24 kilogramm műanyaghulladék kerül a szemétbe

Jana Glasová, a 365 Bank elemzője egy 2018-as felmérés adataira hivatkozva azt nyilatkozta, hogy az országban évente minden egyes lakos 24 kilogramm műanyagszemetet „termel”, azaz ennyi kerül tőlük a szeméttárolókba.

Az Európai Unió tagországaiban 2018-ban összesen 17 millió tonna műanyag csomagolásból származó szemetet raktak le a szemétgyűjtőkbe. Ez az Európai Unió tagországainak valamennyi lakójára átszámítva fejenként átlagban 33 kilogrammot jelent. Szlovákia a 2018-as évben összességében 132 000 tonna műanyagszemetet „termelt”.

Szlovákia a V4-es országok legjobbja

Megállapították azt is, hogy a V4-es tagországok közül dicséretre méltóan Szlovákiában kerül a legkevesebb műanyag a hulladékba. Az európai országok tekintetében a legtöbb műanyagszemét az írországi háztartásokból kerül ki, ott személyenként 54 kilogramm az eredmény. Őket Luxemburg, Észtország és Dánia követi, ahol 42 és 43 kilogramm műanyaghulladék származik minden személytől. Több mint 40 kilogramm műanyagzacskót, csomagolást dobnak ki fejenként Portugáliában, őket Németország követi 39 kilogrammal.

Hírdetés

A ranglista másik felén pedig a legkevesebb műanyaghulladékot termelők között első helyen Horvátország áll, személyenként 16 kilogrammal, majd Bulgária 19 kilogrammal, aztán Ciprus és Románia egyaránt 20 kilogrammal. A visegrádi négyek országai közül Szlovákia áll az élen, nálunk tehát egy személytől évente „mindössze” 24 kilogramm kerül a szemétbe, majd Csehország, ahol 25 kilogramm, aztán Lengyelország következik 26 kilogrammal és végül Magyarország, ahol 35 kilogramm ez a mennyiség.

Elsődlegesen újrahasznosítani kellene

Az Eurostat felméréséből kitűnik, hogy a műanyagok 40 százalékát az áruféleségek csomagolására használják fel. A háztartási és fogyasztási termékekre csomagolásként a műanyagok 22 százaléka kerül, az építőanyagokra 20 százalék. A többit az autóiparban, az elektrotechnikai termékek előállításánál és a mezőgazdaságban alkalmazzák.

A műanyagszemét legnagyobb része, közel 40 százalék a szemétégetőkben végzi, ahol ugyan energiát nyernek belőle, de közben a környezetet, a levegőt is szennyezik. A műanyaghulladék 30 százalékát szemétlerakókban tárolják, és a többi 30 százalékot újrahasznosítják. Ugyanakkor a természetvédelem szempontjából az lenne a kívánatos, ha előnyben részesülne az újrahasznosítás. Környezetkárosítás tekintetében a legnagyobb veszélyt a műanyaghulladék szemétlerakókban való tárolása jelenti.

(BM/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »