Szlovákiában a túrázás a legnépszerűbb sport

Szlovákiában a túrázás a legnépszerűbb sport

Csaknem minden második szlovákiai lakosnak a túrázás a kedvenc mozgásformája. Legtöbben az egészség megőrzése érdekében sportolnak – ez derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az Intersport társaság készíttetett 1005 14–69 éves ember részvételével.

76 százalékuk a természetben végzett mozgást helyezi előtérbe legalább hetente egyszer. 17 százalék egy napot sem tud elképzelni sport nélkül. A felmérést a környező országokban is elvégezték, és kiderült, hogy Szlovákia lakossága viszonyul legjobban a sporthoz. 
Az elmúlt nyáron készített felmérés eredményei több területen is meglepetést okoztak. A megkérdezettek 62 százaléka gondolja úgy, hogy a sport erősíti a baráti és a családi kapcsolatokat. A környező országok közól Szlovákiában kedvelik legjobban a túrázást (51 százalék), második helyen 47 százalékkal a kerékpározás, a harmadikon pedig az úszás végzett (44 százalék). Csehországban, Ausztriában és Németországban viszont az úszás vezet. Magyarországon a kerékpározás a legnépszerűbb. A szlovákiai férfiak körében is a kerékpározása legkedveltebb sport. 

Azt is szemügyre vették, hogy milyen a gyerekek kapcsolata a sporthoz. A megkérdezettek 62 százaléka gondolta, hogy a gyerekeknek többet kellene sportolniuk és 68 százalék a kerékpározást természetesnek tartotta. Nagyon fontos a gyerekek mozgása. A sport nemcsak az egészséget erősíti, hanem a családhoz fűződő viszonyt is. A megkérdezettek 62 százaléka állítja, hogy a közös kerékpártúrák erősítik a családi összetartást. Már a gyermekkorban eldől, hogy melyik gyereknek milyen lesz a viszonya a sporthoz, A közös családi élmények a gyerekekkel eltöltött szabadidő fontos része. 

Hírdetés

Az talán nem meglepő, hogy legtöbben a jó egészségért, a jó fizikai erőnlétért és a puszta örömért sportolnak. Mindennek ellenére keveset mozgunk. Szlovákia lakosságának 60 százaléka csak legfeljebb hetente egyszer mozgatja meg a testét. Ha figyelembe vesszük, hogy hetente 3-4-szer legalább 30-40 percet kellene mozognunk, akkor a fent említett adat nem túl biztató. Mindennap a megkérdezettek 11 százaléka sportol, mégpedig leggyakrabban este, 17.00 és 21.00 óra között. 

Mint minden országban, nálunk is vannak olyanok (20 százalék), akiknek hiányzik a helyes motiváció, a partner és az idő ahhoz, hogy sportolhassanak. 

Érdekes adat az is, hogy a megkérdezettek 62 százaléka legszívesebben hagyományos üzletben vásárol, és mindössze 38 százalék az interneten keresztül. Egy felnőtt átlagosan évi 365 eurót hajlandó az üzletekben elkölteni, egy gyerek pedig 144 eurót. (ki)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »