Szlovákiában a gyermekorvosok átlagéletkora 59 év, sok járásban nincs ki gyógyítson

Szlovákiában a gyermekorvosok átlagéletkora 59 év, sok járásban nincs ki gyógyítson

Szlovákiában az 5,2 millió biztosítottból száz gyermek nem jut el 25 percen belül gyermekorvoshoz. A Homonnai járásban öt és a Bártfai járás egy településén nem áll rendelkezésre helyben gyermekorvos.

Magas a háziorvosok átlagéletkora

A felnőtt háziorvosi rendelők 25 percen belül elérhetők az összes település lakosai számára – derült ki a nyilvános minimumhálózat értékelésének eredményeiből, amelyet az egészségügyi minisztérium tett közzé a weboldalán.

Az egészségügyi tárca közlése szerint a felnőtt háziorvosok átlagéletkora 57 év, a legidősebb háziorvos pedig 95 éves. Az orvosi állások hozzávetőleg 41 százalékát nyugdíjasok töltik be.

A gyermekorvosok átlagéletkora 59 év. A gyermekek és serdülők legidősebb orvosa 93 éves. A gyermekorvosoknak közel a fele nyugdíjas.

Az orvosok szinten mindenhol hiányoznak

Hírdetés

Az ország 66 járásában nem áll rendelkezésre szükséges számú háziorvos. A Turócszentmártoni, valamint a Kassai, Nagymihályi, Homonnai és Mezőlaborci járásban az általános orvosi rendelők több mint száz százalékos kapacitással rendelkeznek. 58 járásban hiányzik a szükséges számú gyermekorvos.

Az nyilvános minimumhálózat értékelése az általános járóbeteg-ellátás reformjának része. A tervek szerint azonosítani kell azokat a járásokat, ahol kevés a háziorvos, és számszerűsíteni kell a hiányzó orvosok számát.

A fenyegetettség különböző fokai

A járásokat az egészségügyi ellátás fenyegetettsége szerint kritikusan hiányosra, rizikósan hiányosra, rizikósra és biztosítottra osztják.

Az azonosított fenyegetettségi foknak megfelelően a járások a 2022 augusztusától jövő év júliusáig terjedő időszakra hozzájárulást kapnak az általános orvosi rendelők létesítésének támogatására.

Új alapellátási rendelők megnyitásának támogatását a helyreállítási tervből finanszírozzák.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »